U Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje navode da su niske temperature u Topličkom okrugu,oštetile najzastupljenije voćne kulture,oblačinsku višnju do 40 posto i šljivu 90 posto.
-Obilazeći teren primetili smo da pojedini poljoprivredni proizvođači nisu blagovremeno obavili agrotehničke mere. Međuredni prostor u zasadima oblačinske višnje i šljive je zakorovljen i predstavlja potencijalni izvor patogenih bakterija koje mogu izazvati velike probleme tokom dalje vegetacije,rekao je savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredno stručne službe Prokuplje,Dejan Tonić.
On je dodao da je potrebno obaviti međurednu obradu traktorskim rotofrezama na dubini do 5 cm,pre berbe u mladim zasadima oblačinske višnje,a posle berbe u starijim. Ukoliko proizvođač nema mogućnost obrade preporučuje se bar košenje između redova.
Zbog ovogodišnjeg manjeg roda šljive,a velike vegetacije,proizvođačima koji su svoje zasade nađubrili po savetima poljoprivrednih stručnjaka,preporučuje se zelena rezidba.
-Grane,koje su prerasle treba prekratiti na 2/3 dužine,a one koje idu ka unutrašnjosti krune treba potpuno ukoloniti. Zelenom rezidbom obezbeđujemo uslove za obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu i smanjujemo bujnost koja omogućava bolju osvetljenost unutar krune,naglašava Tonić.