Прекид струје због радова
13. децембра 2017.
Повремени прекид струје због радова
15. децембра 2017.
Прикажи све

Завршен фестивал „Лектирићи ex ju фест“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

dk%20predstava5 dk%20prestava4

Пети, дечији позоришни фестивал „Лектирићи еx ju фест“ завршен је позоришном представом драмске секције Основне школе „Стојан Новаковић“ из Блаца. Представа носи назив „Недостајем сама себи“, а у њој је уживала публика, коју су чинили ученици Основне школе „Ратко Павловић Ћићко“.

Пре почетка представе уручене су и дипломе најбољим глумцима и представама. Прву награду овогодишњег фестивала освојила је представа „У страху су велике очи“ ОДДФ „Жар птица“ сурдуличког Културног центра, другу „Успавана лепотица“ Дечије сцене Градског позоришта Културног центра из Смедеревске Паланке, а трећу „Попадије“ Драмског удружења младих „Друм Зум“ из Београда.

-Учесници овог фестивала су наши амбасадори, који граде мостове  пријатељства кроз уметност и креативно стварање. Учешће 150 деце на фестивалу довољно говори о његовој важности. Овим путем се захваљујем и деци и родитељима у име Општине Прокупље и поручујем им да и даље буду активни и креативни у свему што раде, баш као и овде на позоришној сцени, рекла је већница за културу Милица Ерић на завршници овог фестивала.

Жири фестивала је истакао да је на сцени видео храбре, разнолике и разигране представе из Србије и Македоније.

– Актери старости од седам до 18 година, ствараоци разних профила, педагози и родитељи су уложили огроман уметнички и материјални напор да се појаве на фестивалу „Лектирићи еx ju фест“ и тако на најплеменитији начин оправдали његово постојање, нагласио је жири.

dk%20prestava%20(2)

Он је донео одлуку и о другим наградама које су додељене на овом фестивалу. Тако је  одлика за режију припала је Игору Тасићу за представу „У страху су велике очи“. Најбољу главну женску улогу понела је Тина Танчева, за улогу Велика у представи „Големата мајка-Велика“ Дома културе „Бранд Петрушев“ Богданци из Македоније. За најбољу мушку главну улогу проглашен је Ђура у тумачењу Петра Стевановића из Сурдулице.

Жири се сложио да додели три равноправне дипломе за епизодну женску улогу и то Александри Павловић, као Старици у предстваи „Баш Челик“, Дечије сцене општинског аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ Центра за културу Мало Црниће, Инги Жици, као Ержи у представи „Попадије“ и Мирјани Радојковић, као Злоћки у „Успаваној лепотици“.

dk%20prestava3

За епизодну мушку улогу жири је доделио две равноправне награде и то Христијану Здравову за улогу Борка у представи „Дневник на Марта“ Драмског студија ООУ „Сандо Масев“ из Струмице у Македонији и Данијелу Младеновићу као Пастиру Небојши у „Баш Челику“. За глумачку бравуру одликован је Дејан Златарић и Анђела Златарић. За најбољу адаптацију књижевног дела похваљена је Душица Живковић Златарић, а најбољу сценографију је имала представа „Дневник на Марта“. За најбољи костим одликовани су Душица Радивојевић и Биљана Петровић за „Успавану лепотицу“, а најбољи сценски покрет имао је ансамбл представе „Баш челик“. Исти овај ансамбл похваљен је и за најбољу сценску музику. Похвала за најбољи сценски говор припада ансамблу представе „Попадије“. За педагошко прегнуће похваљена је Душица Живковић Златарић, а за колективну игру која плени, награђен је ансамбл представе „Моја дивна луцкаста породица“ Драмске секције Основне школе „Станоје Главаш“ из Глибовца. Истом ансамблу додељена је и диплома за инвентивни позоришни приступ, а одлика „шармантни театарски футур“ или младе наде, освојио је ансамбл представе „Љубав шта је то?“ Културног центра „Драинац“ из Блаца.

На  фестивалу „Лектирићи ex ju фест“, који је ове године подржала Општина Прокупље, на сцени и у публици учествовало је преко 2700 деце. Овај број потврђује да је фестивал оправдао своје постојање и испунио  циљ, а то је популаризација књиге кроз позоришне  представе.      

Величина слова: