Ministar kulture na Drainčevim susretima
25. avgusta 2017.
Bolnica ulaže u bezbednost
29. avgusta 2017.
Prikaži sve

Završena berba šljive


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Berba šljive stenlej završena je ranije u odnosu na prethodne godine. Slab rod,prouzrokovan aprilskim mrazom,razlog je što se ovo voće ubralo u veoma kratkom roku.

– Na području sve četiri opštine Topličkog okruga šljiva stenlej nalazi se na površini od skoro 7.000 hektara,od čega nešto više od 2.000 na području prokupačke opštine. Zbog aprilskog mraza rod ovog voća slabiji je i do 70 odsto,rekao je savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje Dejan Tonić,dodavši da će veliki broj voćara upotrebiti šljive za proizvodnju rakije.

Prema podacima Odeljenja za poljoprivredu Opštinske uprave Opštine Prokuplje prošle godine rod šljive iznosio je 17.550 tona. Ovogodišnja otkupna cena kretala se od 40 do 45,a berba se plaćala šest dinara po kilogramu.   

– Bez obzira na slab rod,voćari bi,čim to vremenske prilike budu dozvoljavale,trebalo da primene sve agrotehničke i zaštitne mere u svojim voćnjacima,izjavio je Tonić.

sljiva%20(1)

Veličina slova: