Предавање о развоју апотекарства у Топлици
17. маја 2016.
Богат културно-забавни програм
19. маја 2016.
Прикажи све

Жилогриз смањује површине под воћем


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

poljoprivrednici%2018_5_%201 

Пољопривредно стручна служба Прокупље организовала је предавање на тему  Мере у циљу спречавања ширења и сузбијања жилогриза и шиљокрилца. Предавање је изазвало велико интересовања воћара из Мађара,Доње и Горње Стражаве,Бабиног Потока,Петровца,Белољина,Тулара и других прокупачких села.

Директор ПСС Александар Радуловић у свом излагању је нагласио да штеточина звана жилогриз наноси велике штете воћарима коштичавог воћа,а нарочито произвођачима вишања и шљиве.

– Пре неколико година указивали смо на проблем жилогриза који је својим деловањем у Топлици смањио површине под воћем за скоро 30 одсто,док се површине заражене овом штеточином процењују на скоро 25 одсто. Без активног деловања свих надлежних институција из области пољопривреде није могуће искоренити ову штеточину,изјавио је Радуловић и нагласио да саветодавци у наредном периоду планирају да у све четири општине Топличког управног округа одрже 50 предавања о штетности деловања жилогриза и шиљокрилца.

poljoprivrednici%20%2018_5

Саветодавци за заштиту биља Снежана Јовић и Маринко Јовичић у свом излагању су говорили о предузимању превентивних мера на сузбијању ових штеточина  из разлога што,за сада,у Србији није регистрован ни један препарат за заштиту од жилогриза.

 

– Изузетно високе температуре које су биле присутне претходних година,запуштеност и коров у воћњацима,неадекватна примена агротехничких и заштитних мера и неадекватан садни материјал највећи су узрочници појаве жилогриза. Један од разлога појаве штеточина је неадекватна информисаност и слабо знање самих воћара,изјавили су саветодавци и подвукли да се у решавању ових проблема требају укључити научне,образовне и друге институције из области пољопривреде и заштите биља,као и само Министарство пољопривреде и заштите животне средине.   

Величина слова: