Почиње асфалтирање улице Вељка Влаховића
8. септембра 2015.
Тридесети рођендан школе Мирко
10. септембра 2015.
Прикажи све

Жилогриз смањује засаде под воћем


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

zilogriz%2011

Одељење за пољопривреду Општине Прокупље сачинило је Информацију о овогодишњој берби и откупу вишње,жетви пшенице и других ратарских култура,као и штетама које наноси штеточина звана “ жилогриз".

У Информацији,са којом су се упознали и чланови Општинског већа Прокупља,наводи се да је због честих падавина,елементарних непогода- града,које су прошле године захватиле поједина подручја прокупачке општине,неадекватне заштите и појаве штеточине зване жилогриз овогодишњи род вишње био мањи за 50 одсто у односу на прошлу годину.

Просечан овогодишњи род вишње,чији засади се на територији прокупачке општине налази на површини од 2.085 хектара,износио је око 5.600 килограма по хектару. Процењује се да је од произвођача откупљено око 1.167 вагона овог воћа. Откупна цена вишње износила је од 60 до 95 динара по једном килограму.

У Информацији се наводи да је штеточина жилогриз већ уништила близу 40 одсто засада под вишњом,шљивом и другим коштичавим воћем и да је овај паразит највише заступљен у воћњацима која гравитирају око села Велике Плане.

– Жетва пшенице,јечма,тритикале и овса обављена је на површини од 2.817 хектара. На поплављеним ораницама просечан род пшенице износио је од 2.000 до 2.500 килограма по хектару,а на ораницама где су примењене агротехничке и заштитне мере и сетва обављена у оптималном року,род је износио 4.000 килограма,наводи се у Информацији.

  
Величина слова: