Dom kulture


DOM KULTURE „RADIVOJ UVALIĆ-BATA“

 Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“

Dom kulture je ustanova koja obuhvata sve grane umetnosti i sem toga se njima profesionalno bavi ima za cilj i da omogući amaterima da neguju svoje talente. Moglo bi se reći da sem kulturno-umetničke, Dom kulture ima i obrazovnu ulogu, jer redovnim radom sa decom stvara buduće umetnike. Osnovan je 1975. godine, kao izraz potrebe da se interesovanja, energija i ideje različitih pojedinaca objedine na jednom mestu. U sastavu doma kulture rade sledeće sekcije: Kulturno umetničko društvo „Abrašević“, Amatersko pozorište „Hranislav Dragutinović“, Književno društvo „Rade Drainac“ i Sekcija likovnih umetnika, dečji hor „Sanjalice“. Dom kulture je ustanova koja kroz amatersko stvaralaštvo obuhvata uglavnom sve oblike kulturnog i umetničkog stvaralaštva. Stalne sekcije ustanove su Amatersko pozorište „Hranislav Dragutinović“ sa tradicijom od 102 godine.

Prva glumačka iskustva u Amaterskom pozorištu stekli su Zoran Simonović, Dušan Janićijević, Mihajlo Kostić, Uroš Glavacki, Ljiljana Dragutinović, Dejan Dedić i mnogi drugi. Tradiciju očuvanja narodnog stvaralaštva od jednog veka beleži i Kulturno umetničko društvo „Abrašević“. Takođe smo ponosni i na Književno društvo „Rade Drainac“ koje okuplja pesnike, prozne stvaraoce i posebno mlade talentovane umetnike čije zbirke pesama, romane i druge vidove pisane umetnosti objavljujemo i promovišemo ne samo u svojoj sredini nego i širom Srbije. Ne zapostavljamo ni likovne stvaraoce, amatere kojima ustupamo prostor za samostalne i grupne izložbe u okviru likovne sekcije.

Dom kulture pokretač je i organizator mnogih kulturnih manifestacija i organizator obeležavanja važnih datuma za grad Prokuplje i šire – godišnjice Gvozdenog puka, Topličkog ustanka i svih važnih datuma za Toplički kraj i našu zemlju. Od redovnih programskih aktivnosti izdvajamo tradicionalni Festival dečijeg stvaralaštva „FEDES“, „Ivanjdanska likovna kolonija“,„Sretenjski susreti pesnika“, koncerti narodne, kafanske, starogradske i evergrin muzike, „Kulturno leto“. Uz periodično izdavanje časopisa za kulturu i društvena pitanja „TOK“, premijere pozorišnih predstava,književne konkurse,kreativne likovne i pozorišne radionice i druge vidove aktivnosti. Kroz Dom kulture godišnje prođe više desetina kulturnih stvaralaca i na hiljade posetilaca i publike.

Dom kulture organizuje gostovanja profesionalnih pozorišta, muzičkih stvaralaca kako klasične tako i tradicionalne narodne muzike. Negujemo razmenu programa sa srodnim ustanovama u regionu te nastojimo da svoje programe pored toga izvodimo i van granica Srbije na folklornim i pozorišnim festivalima.

Organizujemo opštinsku i okružnu smotru recitatora, obeležavamo značajne međunarodne manifestacije kao što je „Dečija nedelja“ i druge i pružamo tehničku i svaku drugu podršku svim subjektima koji se u našem gradu bave kulturom.

Oslanjajući se na dugu tradiciju pevačkog društva „Jug Bogdan“, formiranog 1894. godine, okuplja stotinak amatera, pre svega mladih-učenika prokupačkih škola, koji nastoje da očuvaju duh izvornosti u narodnom stvaralaštvu, negujući prave vrednosti srpskoga naroda, sa posebnim osvrtom na Toplički kraj i njegovo kulturno blago i zaostavštinu, ne zapostavljajući tradicije drugih naroda. Osim folklorista, u sastavu „Abraševića“, radi narodni orkestar, grupa pevača, kao i solisti, interpretatori narodnih pesama. Posebno polje interesovanja su običaji ovoga kraja, koji se čuvaju u scenskim adaptacijama. Članovi „Abraševića“ nastupaju u gradu, širom Toplice, u celoj Srbiji i inostranstvu.  KUD Abrašević se najpredanije bavi očuvanjem tradicije u našem okrugu. Negovanje tradicije jedan je od najvažnijih koraka za očuvanje identiteta svakog naroda. KUD Abrašević ima brojne koncerte u gradu od kojih je najznačajniji koncert koji se izvodi na trgu u okviru obeležavanja gradske slave.

 

KUD „Abrašević“

Oslanjajući se na dugu tradiciju pevačkog društva „Jug Bogdan“, formiranog 1894. godine, okuplja stotinak amatera, pre svega mladih-učenika prokupačkih škola, koji nastoje da očuvaju duh izvornosti u narodnom stvaralaštvu, negujući prave vrednosti srpskoga naroda, sa posebnim osvrtom na Toplički kraj i njegovo kulturno blago i zaostavštinu, ne zapostavljajući tradicije drugih naroda. Osim folklorista, u sastavu „Abraševića“, radi narodni orkestar, grupa pevača, kao i solisti, interpretatori narodnih pesama.

Posebno polje interesovanja su običaji ovoga kraja, koji se čuvaju u scenskim adaptacijama. Članovi „Abraševića“ nastupaju u gradu, širom Toplice, u celoj Srbiji i inostranstvu.  KUD Abrašević se najpredanije bavi očuvanjem tradicije u našem okrugu. Negovanje tradicije jedan je od najvažnijih koraka za očuvanje identiteta svakog naroda. KUD Abrašević ima brojne koncerte u gradu od kojih je najznačajniji koncert koji se izvodi na trgu u okviru obeležavanja gradske slave.

Amatersko pozorište „Hranislav Dragutinović“

Pozorište okuplja pedesetak amatera na dečjoj, omladinskoj i sceni za odrasle. U najveće uspehe ubraja se 4. mesto na republičkom festivalu amaterskih pozorišta u Kuli, osvojeno 2004. godine, kao i niz nagrada na republičkim smotrama, bilo za predstave u celini bilo za pojedince. Pozorište nastoji da prati svetske trendove u modernoj dramaturgiji, ali i da očuva teatarsku baštinu evropske i srpske dramske književnosti, bivajući svojevrsna škola života.  Pri amaterskom pozorištu radi i dečja scena, kao i škola glume.

Odlična saradnja sa školama i predškolskom ustanovom, nastala iz zajedničkog cilja da probudimo kod dece interesovanje za umetnost, kao i da razvijamo i negujemo njihove talente, dovela je do toga da sva deca predškolskog i školskog uzrasta gledaju predstave za decu koje se odigraju u Domu kulture. Polaznici škole glume, igraju u predstavama i za svoje mlađe drugare. Na ovaj način, pokušavamo da odgajamo buduću publiku koja će jednom gledati i sve predstave na večernjoj sceni.

Književno društvo „Rade Drainac“

Književno društvo „Rade Drainac“, ne bez ponosa nosi ime jednog od najvećih srpskih pesnika, rođenog u Trbunju kraj Blaca, afirmiše pisanu reč, od kraja šezdesetih godina naovamo, okupljajući književne stvaraoce Toplice i nastojeći da im omogući objavljivanje knjiga poezije i proze. Nastupajući u raznim sredinama širom zemlje i ugošćavajući književnike iz Srbije, izdajući časopis „Tok“ (od maja 1966. godine), Prokupački stvaraoci, pogotovo kroz organizovanje književne manifestacije „Drainčevi susreti pesnika“, već više od tri decenije, nastavljaju neprekinutu nit izdavaštva i štamparstva ovoga kraja započetu još 1929. godine u časopisu „Luča“. Neki od dobitnika Drainčeve nagrade za poeziju su: Matija Bećković, Stevan Raičković, Tanasije Mladenović, Slobodan Rakitić…

Sekcija likovnih stvaralaca

Likovna sekcija pri Domu kulture je počela sa radom 2008. godine. Sekcija je nastala iz potrebe da likovni stvaraoci amateri, crtači, slikari i vajari dobiju institucionalnu podršku i afirmaciju svog stvaralaštva. Sekcija ima zadatak da angažuje što veći broj umetnika i zajedno sa njima priprema izložbe, manifestacije i druge aktivnosti. U okviru sekcije priređeno je više kolektivnih izložbi kako u Prokuplju tako i širom Srbije. Likovna sekcija organizuje „Ivanjdansku likovnu koloniju“ koja se održava prve nedelje jula u ambijentu manastira Ajdanovac. Osim umetničke ima humanitarni i turistički karakter, budući da je prihod od prodaje slika nastalih na koloniji namenjen obnovi manastira u Ajdanovcu zadužbine kralja Milutina iz četrnaestog veka.

adresa: ul. Koste Vojinovića 1

email: domkulturepk@gmail.com

web: https://domkulturepk.com/

telefon: 027/321-002