Manifestacije


U Prokuplju se svake godine organizuju tradicionalne kulturno-istorijske manifestacije koje svojim sadržajem i programom podsećaju građane i posetioce na značajne datume ili ličnosti naše prošlosti.

Jedna od najpoznatijih gradskih manifestacija je proslava gradske slave dana Svetog Prokopija 21. jula,sveca po kome je grad dobio ime i čije se mošti nalaze u crkvi u gradu .Slavlje počinje 20. jula brojnim sportskim takmičenjima i kulturnim dešavanjima.

U Prokuplju se krajem avgusta i početkom septembra, decenijama održavaju Međunarodni književni ,, Drainčevi susreti’ uz dodelu ,,Drainčeve nagrade’ za najbolju knjigu poezije u prethodnoj godini. U čast velikog srpskog pesnika Radeta Drainca ,nekoliko dana gostuju najpoznatiji pesnici iz Srbije i okoline.

Krajem avgusta u Prokuplju se održava i tradicionalna Međunarodna likovna kolonija ,,Memorijal Bože Ilića’ u znak sećanja na velikog srpskog slikara. Slikari su gosti rodnog sela Bože Ilića – Žitnog Potoka,

Tom prilikom se dodeljuje i nagrada koja nosi ime ovog velikana za najbolju izložbu na teritoriji Republike Srbije u prethodnoj godini. Na završetku kolonije, u gradskoj galeriji ,,Boža Ilić’ gosti- slikari izlažu svoje slike.

Tokom juna meseca, u selu Velika Plana pored Prokuplja održava se sajamsko-turistička manifestacija ,,Sabor višnjara- Dani višnje’.

U Prokuplju se tradicionalno održava i Međunarodna dečja likovna kolonija ,,Sunce’. Tokom avgusta deca iz Srbije i okruženja dolaze u Prokuplje u pratnji profesora likovnog vaspitanja, obilaze toplički kraj, a upoznajući se sa prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim  znamenitostima stvaraju unikatna umetnička dela.

U organizaciji Turističko-sportskog centra , na gradskom bazenu, od 27.-29. jula održava se festival piva ,,Beer fest’. Ljubitelji piva i dobre zabave mogu da uživaju u raznovrsnom trodnevnom muzičkom programu.