Još jedna akcija besplatnih pregleda u Domu zdravlja u nedelju
26. oktobra 2018.
Zdravstvena zaštita na jednom mestu
26. oktobra 2018.
Prikaži sve

“Auto-put mira” ubrzaće razvoj čitavog Topličkog okruga

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na sednici Vlade Republike Srbije u Prokuplju da je izgradnja „auto-puta mira“ Niš-Prokuplje-Merdare-Priština-Tirana-Drač izuzetno važna, ne samo za Toplicu, nego i za celu Srbiju.

-Izgradnja ovog puta biće signal potencijalnim investitorima za otvaranje novih fabrika i radnih mesta, izjavila je Brnabić.

Prva faza izgradnje auto-puta, čiji je idejni projekat završen, na relaciji Niš-Pločnik u dužini od 39 kilometara krenuće krajem 2019. godine. Za izgradnju ove deonice planirana su sredstva u iznosu od 212 miliona evra.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije, dr Darko Laketić, rekao je da će ovaj auto-put ubrzati sveukupan razvoj čitavog Topličkog okruga.

-Auto-put će, pored ostalog, imati dve petlje. Jedna petlja biće na ulazu u Prokuplje, a druga kod Industrijske zone, rekao je Laketić i dodao da će tokom izgradnje puta biti angažovan veliki broj radnika.

-„Auto-put mira“ daće novi impuls potencijalnim stranim i domaćim investitorima. Trasa ovog izuzetno značajnog puta  nalaziće se 300 metara od Industrijske zone. Ovaj put će omogućiti ekonomski razvoj mnogih grana privrede, izjavio je predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović i naglasio da će realizacijom ovog projekta biti otvorena mnoga radna mesta, što bi značilo-bolji život i standard građana.

Izgradnja auto-puta Niš-Prokuplje-Merdare-Priština-Tirana–Drač, u ukupnoj dužini od 384 kilometra, omogućiće spajanje centralne Srbije i Koridora 10 sa lukom Drač.

Prostorni plan područja posebne namene infrastrukture koridora auto-puta E-80 deonice Niš-Merdare uradili su Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije iz Beograda, JP „Zavod za urbanizam“ iz Niša i Institut za puteve AD iz Beograda.

Veličina slova: