Берба грожђа у „Топличким виноградима“ у Гојиновцу, недалеко од Прокупља, која је почела почетком октобра, због временских услова била је прекинута неколико дана. Радници су са бербом поново кренули током данашњег дана. На пословима брања у овом највећем винограду на југу Србије, које се просторе на површини нешто већој од 50 хектара, ангажовано је близу 70 сезонских радника.
–Током седмодневних падавина пало је више од 100 литара по једном квадратном метру. То је био основни разлог зашто је главна берба у виноградима била обустављена, изјавио је менаџер у „Топличким виноградима“ Драган Ковачевић и додао да може бити задовољан квантитетом и квалитетом грожђа.
Према његовим речима због заштите географског порекла по једном хектару производи се 8.000 килограма грожђа. Ове године очекује се род од 300.000 до 320.000 килограма грожђа, односно производња од 210.000 до 220.000 боца различитих врста вина.
Лето, са великим бројем сунчаних дана и високим температурама допринело је да се, зависно од сорте грожђа, проценат шећера креће се од 23 до 26 процената.
Говорећи о пласману Ковачевић истиче да се највеће количине извозе у Кину и другим земљама Далеког истока.
–До краја године за Кину је уговорен извоз од 100.000 боца вина од црвених сорти, рекао је он и додао да, зависно од временских услова, очекује да берба грожђа буде завршена за неколико дана.