Nastavlja se bogat i sadržajan program slavskih svečanosti
17. jula 2019.
Odbojka i basket u centru grada
17. jula 2019.
Prikaži sve

Raznovrstan turistički potencijal Prokuplja

U Galeriji „Boža Ilić“ održana je promocija turističkih potencijala Prokuplja, koja je organizovana u sklopu obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije. Mnogobrojnim posetiocima, svoje potencijale predstavili su Turističko sportska organizacija, Narodni muzej Toplice, Narodna biblioteka „Rade Drainac“, Udruženje građana „Volimo Jastrebac“ i vinarija „Doja“ iz  Donje Jošanice, nadomak Blaca.

Jedan od inicijatora organizovanja ove manifestacije i  ovogodišnji domaćin i kolačar gradske slave Sveti Prokopije, Aleksandar Milanović, kaže da je dobro što su se na jednom mestu okupili turistički poslenici, kako bi se građanima pokazale sve prirodne lepote Prokuplja i njegove okoline.

-Prokuplje i Toplica poseduju ogromne turističke potencijale koji nisu dovoljno iskorišćeni. Ovo je prvi put da se organizuje jedna ovakva promocija. Naša ideja je da slične manifestacije organizujemo i u drugim mestima Srbije, kako bi sa svim prirodnim lepotama i mogućnostima boravka u Prokuplju i Toplici upoznao što veći broj domaćih i stranih turista, izjavio je Milanović i dodao da se u sklopu Udruženja „Volimo Jastrebac“ nalazi i etno-selo „Kladenac kod tri bukve“ i seosko gazdinstvo „Zeleni raj“ na Grepcu, nadomak Prokuplja.

Vlasnik seoskog gazdinstva, „Zeleni raj“ na Grepcu, Goran  Milenković, kaže da mu je drago, i da je za svaku pohvalu, što je organizovana jedna ovakva promocija.

-Turizam je razvojna grana privrede koja okuplja veliki broj subjekata. Prokuplje i cela Toplica poseduju neograničene mogućnosti za razvoj svih vrsta turizma, kao što su verski, lovni, vinski, sportski i drugi, izjavio je on i dodao da je dobro što će se u Prokuplju ponovo formirati samostalna Turistička organizacija koja će na najbolji način znati da prezentuje sve turističke potencijale ovog dela Srbije.

Direktor Turističko sportske organizacije, Bratislav Lukić, ističe da odmaralište na Belom Kamenu, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 988 metara, turistima i posetiocima nudi bogat sadržaj.

-Netaknuta priroda, neposredna blizina opservatorije sa jednim od najvećih teleskopa u Srbiji, tereni za male sportove, veliki izbor jela, ljubazno osoblje i srdačni meštani su potencijali sa kojima se posetioci odmarališta mogu upoznati, izjavio je on i dodao da ovde trenutno borave slikari u sklopu Likovne kolonije “Boža Ilić“, a da će svoje pripreme u odmaralištu  u najskorije vreme imati i gimnastičari iz Niša i Prokuplja.

Stalne postavke Narodnog muzeja Toplice „Toplički ustanak“, „Prokuplje u 20. veku”, “Arheo park“ u Pločniku, spomenik “Gvozdenom puku“ i Galeriju „Boža Ilić“ prošle godine posetilo je skoro 2.600 ljudi.

Direktor Muzeja, Darko Žarić, podvlači da oni iz godine u godinu svojim sadržajnim postavkama privlače sve veći broj posetilaca.

Među posetiocima ove jedinstvene manifestacije, bio je i jedan od glavnih menadžera firme „Bizlink“ u Prokuplju Van Fan iz Tajvana.

-Ljudi u Srbiji su srdačni i gostoljubivi. Do sada sam imao priliku da obiđem crkvu Sveti Prokopije, Jugbogdanovu kulu, Latinsku crkvu i druge spomenike u Prokuplju. Tokom zime boravio sam na Kopaoniku, gde sam naučio da skijam, obišao najznačajnije spomenike kulture u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, rekao je on i zaključio da će o svim lepotama Srbije i turističkim potencijalima upoznati poslovne partnere iz mnogih zemalja sveta.

Promociju turističkih potencijala Prokuplja, posetila je i član Gradskog veća za kulturu Milica Erić.

Veličina slova: