Припреме за рад народне кухиње Црвеног крста Прокупље
16. августа 2019.
Топличанин стартовао силовито
19. августа 2019.
Прикажи све

Богат програм манифестације „Драинчеви сусрети песника“

На овогодишњим, јубиларним, 50. по реду „Драинчевим књижевним сусретима“, биће обележено и 120 година од рођења великог српског песника Рада Драинца. Ова књижевна манифестација почеће 26. августа у 13 сати у згради Ректората у Нишу научним скупом под називом „Књижевно дело Рада Драинца-ново читање“. Сутрадан 27. августа у Народном музеју Топлице, од 9 до 12 сати, поменути научни скуп биће одржан и за прокупачку публику.

Истог дана за 12 сати и 30 минута, планирано је полагање цвећа на Драинчеву бисту на Хисару, где ће поезију песника у чију част се одржава ова песничка манифестација, казивати Вицо Дардић. После полагања цвећа, у Свечаној сали Града Прокупља у 13 сати, овогодишњем лауреату Милосаву Тешићу, биће уручена награда „Драинац“. На уручењу награде присутнима ће се обратити и министар културе Владан Вукосављевић, а потом ће у 14 сати, у згради Занатског дома, отворити Спомен собу Драинцу.

Програм сусрета биће наствљен већ у 14 и 30 промоцијом књиге изабраних песама Рада Драинца на француском језику, под називом „Раде Драинац-Bandit ou poete- Traduit du serbe par“.

Поводом ова два велика и важна јубилеја, 50 година Драинчевих књижевних сусрета и 120 година од рођења писца у Дому културе у 20 сати биће одржана и Свечана академија. Овом приликом биће додељене јубиларне плакете и захвалнице заслужним појединцима, који су подржавали и помагали ову традиционалну манифестацију.

У оквиру овогодишњег програма, за 28. август планиран је и обилазак Архео парка Плочник, манастира Светог Николе у Куршумлији, Драинчеве куће у Трбуњу и винарије Доја у Горњој Јошаници. У Народном музеју Топлице истог дана у 18 сати, песници из Топлице, Македоније и Бугарске, својом поезијом, представиће се прокупачким љубитељима писане речи.

По завршетку овог дела програма, на сцени Дома културе у 20 сати биће изведена позоришна представа „Априлски кашаљ над Београдом“, која говори о сусрету Драинца и Андрића у санаторијуму на Озрену. Овогодишњи учесници сусрета 29. августа посетиће Плочник, Куршумлију, Блаце, Пролом Бању и Драинчеву родну кућу у Трбуњу, где ће казивати поезију.

Затварање овогодишње, 50. по реду књижевне манифестације „Драинчеви сусрети песника“, планирано је за 30. август у Народној библиотеци „Раде Драинац“ поезијом песника из Крушевца и боемском вечери, на којој ће бити уручена награда за најбољу књигу писца из Топлице у 2018. години.

Величина слова: