Милован Вучићевић: Поносан сам на рад Удружења пензионера у Прокупљу
14. маја 2019.
Уручена признања добровољним даваоцима крви
14. маја 2019.
Прикажи све

Богати садржаји у оквиру манифестације „Музеји за 10“

Изложбом „Јагодина у Првом светском рату“, аутора Душка Грбовића, музејског саветника Завичајног музеја у Јагодини, почело је обележавање манифестације „Музеји за 10“ у нашем граду.

Гост прокупачког Музеја био је и аутор ове изложбе Грбовић, који је истакао да је први пут у Прокупљу и нашем Музеју, али да ће наставити започету сарадњу.

-Изложба, коју ће ваши суграђани моћи да виде у оквиру ове манифестације, која се одржава готово у целој Србији, уприличена је у нашем Завичајном музеју поводом стогодишњице пробоја Солунског фронта и завршетка Првог светског рата, рекао је, упознајући присутне прокупачке основце са изложбом, историчар Грбовић и навео да је у Костурници у порти цркве Светог Архангела Михаила у Јагодини и дворишту цркве, уз погинуле и убијене Србе у току Првог светског рата, сахрањено и 75 немачких и аустороугарских војника.

Он је нагласио да је изложба „Јагодина у Првом светском рату“ једним делом посвећена и генералу Душану Додићу, високом официру српске војске у коњичкој дивизији.

У поподневним сатима, прокупачки Музеј је био домаћин посетиоцима, који су желели да разговарају са директором ове установе Дарком Жарићем, на тему овогодишње манифестације „Музеји као средиште културе: Будућност традиције“, а потом је у оквиру духовних разговора о „Хришћанском васпитању деце“ говорио др Ивица Живковић. Трибину је Народни музеј Топлице организовао у сарадњи са црквом Светог Прокопија.

Величина слова: