Изабрани најбољи у спорту у 2018. години
13. децембра 2018.
Дом ученика средњих школа освојио специјалну награду на Аматерском филмском фестивалу
14. децембра 2018.
Прикажи све

Боље спречити него лечити: Редовне активности Дома здравља по школама и установама

Дом здравља Прокупље је, према речима портпарола ове установе Виолете Мирковић, путем Саветовалишта за младе почео реализацију пројекта „Суфинансирање мера популационе политике јединицама локалне самоуправе.“

Прва радионица о заштити репродуктивног здравља, полно преносивим болестима, ХИВ-у, контрацепцији и другим видовима штетности по здравље младих, одржана је у Пољопривредној школи „Радош Јовановић Сеља“. Основна порука овог предавања била је да репродуктивно здравље младих веома значајно утиче на њихову будућност и одржање популације. Интересовање ученика је било задовољавајуће, а поред предавања и интерактивне радионице подељено је и доста пропагандног материјала за присутне, али и остале ученике у школи.

  

-Квалитет превентивног здравствено-васпитног рада оцењује се и количином сарадње са другим установама у заједници. Циљ је промовисати здравље, како би створили боље и безбедније услове за рад и како би нам рад представљао задовољство, а не терет. Сарадњу спроводимо разним методама: путем сајта, посредством штампаног промотивног материјала и најчешће личним контактом, што сматрамо најјачом мотивацијом за прихватање разговора и ширење идеја које промовишемо, истакла је Мирковић.

Она је нагласила да само укључивањем свих структура локалне заједнице, почев од школа, вртића, Црвеног крста, месних заједница, можемо постићи жељене резултате у промоцији здравља.

Активностима које су посвећене очувању здравља у заједници, Дом здравља, сталним акцијама, утиче на свест људи ка побољшању квалитета живота.

Сваке среде, према устаљеној процедури, Саветовалиште за дијабетичаре Дома здравља ради превентивне прегледе у холу ове установе.

-Тај преглед обухвата мерење крвног притиска и мерење шећера из капиларне крви. Тако ни јуче није изостала ова акција, а на преглед се јавило 40 грађана. Једном од њих установљена је дијагноза дијабетеса. Циљ ове акције је превентивног карактера, јер је увек боље спречити болест, али ако за то закаснимо, добро је да знамо да ли је имамо, да бисмо наставили са лечењем, поручила је портпарол Дома здравља Виолета Мирковић.

Величина слова: