Pobede fudbalera, rukometaša i košarkaša
14. oktobra 2019.
Kreativni čas učenika Škole u Donjem Kordincu
14. oktobra 2019.
Prikaži sve

Branislav Virijević, poljoprivrednik iz Velike Plane: Mnogo nam znače podsticaji za kupovinu mašina

Branislav Virijević, ugledni poljoprivrednik iz Velike Plane, čije gazdinstvo je obišao zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović, konkurisao je za dodelu podsticajnih bespovratnih sredstava za kupovinu poljoprivrednih mašina i opreme. Reč je o podsticajima koje dodeljuje lokalna samouprava za poljoprivredne proizvođače.

Ovaj poljoprivrednik, koji obrađuje oko 4.5 hektara pod višnjom i šljivom, kupio je mašinu za dodatnu obradu zemljišta, čija  vrednost sa PDV-om iznosi oko 230.OOO dinara.

-Podsticaji koje Grad Prokuplje dodeljuje poljoprivrednicima za kupovinu poljoprivrednih mašina i opreme, mnogo nam znače. Lokalna samouprava će mi, na osnovu javnog poziva za dodelu podsticajnih bespovratnih sredstava namenjenih za poljoprivredu za ovu godinu, vratiti 60 odsto novca od ukupne vrednosti kupljene opreme, kaže Virijević i ističe da to nije mala svota novca koja se vraća.

On ističe da je i prošle godine kupio frezu pipalicu i da je iz agrarnog budžeta i tada dobio podsticajna sredstva.

-Mnogo mi znači ova mašina. Sada ću mnogo brže, kvalitetnije i sa manje troškova moći da primenjujem sve agrotehničke mere u svojim voćnjacima, zaključio je Virijević.

Inače, ovo je četvrta godina kako lokalna samouprava raspisuje javni poziv za dodelu podsticajnih bespovratnih sredstava registrovanim poljoprivrednim proizvođačima za razvoj poljoprivrede.

Za ove namene, prvi put iz budžeta je bilo izdvojeno tri miliona dinara, drugi pet, treći osam, a ove godine 20 miliona dinara.

-Smatram da primer registrovanog poljoprivrednog gazdinstva Branislava Virijevića treba da slede mnogi poljoprivrednici. On se javio na javni poziv za korišćenje podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi za ovu godinu i kupio neophodnu mašinu. Komisija Grada Prokuplja, koja je obišla ovo domaćinstvo, zaključila je da je on ispoštovao sve uslove iz javnog poziva i da će mu biti vraćeno 60 odsto sredstava od vrednosti kupljene mašine, izjavio je Paunović i dodao da su, zahvaljujući ovim merama, u proteklih nekoliko godina mnogi obnovili svoju mehanizaciju, podigli nove zasade pod voćem i kupili neophodnu opremu.

Paunović je još jednom pozvao sva registrovana poljoprivredna gazdinstva da konkurišu za dodelu podsticajnih bespovratnih sredstava i da sve informacije i stručnu pomoć mogu dobiti od zaposlenih u Odeljenju za poljoprivredu Gradske uprave, kao i u prostorijama Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju.

Javni poziv za dodelu podsticajnih bespovratnih sredstava otvoren je do 10. novembra.

Veličina slova: