Концерт талентованих ученика Музичке школе
30. маја 2018.
Смотра археолошког филма у галерији „Божа Илић“
31. маја 2018.
Прикажи све

Будућност је у органској производњи

Заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић обишао је воћњаке регистрованог газдинства Љубинка Васиљевића у Горњој Речици, који се већ 10 година бави органском производњом разног воћа и поврћа. На површини од скоро 5,5 хектара овај угледни пољопривредник производи крушке, шљиве, дуње, јабуке, трешње и повртарске културе.

-Пољопривредно газдинство Васиљевића је пример који треба да се следи. Својом органском производњом воћа и поврћа он на тржишту остварује знатно већу добит у односу на највећи број пољопривредних произвођача, изјавио је Пауновић и додао да на територији општине постоје идеални услови за производњу здравих и безбедних пољопривредних производа.

Према његовим речима локална самоуправа ће током ове године, као и претходних, расписати јавни позив за доделу субвенција пољопривредницима.

Део ових средстава биће намењен и пољопривредницима који се баве органском производњом.

Организовањем сталних семинара, предавања, посета сајмовима и изложбама, локална самоуправа настоји да едукује своје пољопривредне произвођаче како би на својим имањима и воћњацима применили нова сазнања и технологије, подигли квалитет производа и продуктивност у својим воћњацима и њивама.

Пауновић наглашава да је добро што Васиљевић планира да већ ове године почне са производњом компота и џемова.

-Осим удруживања, прокупачки и топлички пољопривредници би требали да своју производњу подигну на већи ниво и крену са вишим фазама прераде како би остварили већу економску добит, изјавио је он и додао да се органски производи из године у годину све више траже.

Љубинко Васиљевић подвлачи да је ове године кренуо са производњом нове врсте кромпира. Реч је о плавом кромпиру који је веома тражен на домаћем и иностраном тржишту.

-Ове године настојаћу да кренем са производњом компота и џемова од разних врста органског воћа зато што се остварује већа добит, изјавио је он и додао да своје производе пласира у великим маркетима широм Србије.

Величина слова: