Наставља се акција бесплатних превентивних прегледа
23. марта 2018.
Да се неправда никада не заборави
24. марта 2018.
Прикажи све

Дан прокупачке Библиотеке

Од прошле године Народна библиотека „Раде Драинац“ као Дан своје установе обележава 23. март.

На тај дан давне 1930. године у Прокупљу је свечано отворена Народна читаоница са универзитетом. Њено отварање тада је било веома важан догађај и прави празник за Прокупчане.

Гост прокупачке билиотеке данас је био писац за децу Власта Ценић. Он је најпре одржао књижевни  час у Основној школи „9. октобар“, а потом и ученицима осмог разреда Основне школе „Никодије Стојановић Тако“, који су такође били гости ове установе.

-Данас после 88. година Прокупље опет вапи за „правом“ Библиотеком. Све установе културе имају своје зграде, које се реновирају и сређују, а једино је Билиотека, као најстарија установа културе у граду, остала без простора какав треба да има, како би могла да ради у пуном капацитету и има сва одељења неопходна једној окружној библиотеци, рекао је директор Народне библиотеке „Раде Драинац“ Драган Огњановић.

Он је додао да је дошло време да Библиотека, после више од пола века чекања најзад добије свој простор и да је то највећа обавеза коју он као директор има.

-Верујем да ћемо већ ове године, заједно са Општином Прокупље и Министарством културе Републике Србије, успети да дођемо до локације за изградњу нове зграде, а затим да заједничким снагама кренемо и у изградњу зграде Библиотеке, истакао је Огњановић.

Овом приликом, већница за културу Општине Прокупље Милица Ерић је поздравила госте Библиотеке и у име локалне самоуправе обећала помоћ овој установи, првенствено у решавању дугогодишњег проблема, неадекватног простора у коме се налази дуги низ година.

Сви читаоци који су данас посетили библиотеку добили су на поклон по једну књигу. Да је Библиотека важна грађанима Прокупља сведочи и чињеница да је у 2017. години   достигла број од 2.259 корисника, што је највише у последњих десетак година.

– И у 2018. Библиотека ће радити на промовисању културе читања и попуни књижног фонда актуелним издањима, што нам даје за право да очекујемо још већи број читалаца и корисника осталих библиотечких услуга, закључио је Огњановић.

Величина слова: