Песма, игра и народна традиција у склопу манифестације „Музеји за 10“
15. маја 2019.
Обилна киша није повећала водостај Топлице, ситуација под контролом, нема опасности од поплава
15. маја 2019.
Прикажи све

До краја недеље пријављивање основаца за упис у ИТ одељење у Гимназији у Прокупљу

У прокупачкој Гимназији, данас, 15. мaja, почело је пријављивање за упис ученика у специјализовано информатичко-технолошко одељење, које ће трајати до петка 17. мaja.

Према речима директора ове Школе, Драгослава Минића, пријављивање се обавља у просторијама Школе од 9 до 14 сати.

-Одељење ће имати од 15 до 20 ученика, а пријемни испит ће бити одржан у Нишу, у Школи „Бора Станковић“, 2. јуна, о чему ће ученици моћи да се обавесте и у нашој Школи, рекао је директор Минић и позвао ученике осмог разреда да се определе за ово занимање, јер је развој ИТ сектора један од приоритета Владе Републике Србије.

Он је навео да је, према подацима Народне банке Србије, ИТ сектор један је од најперспективнијих, са годишњим растом извоза од 20 одсто у последњој деценији, али да Србији у овом тренутку недостаје око 15.000 ИТ стручњака.

-Број специјализованих ИТ одељења је повећан у току прошле школске године скоро пет пута, на 44 одељења у 36 гимназија широм Србије. Овај раст броја одељења је омогућио да више од 800 ученика похађа наставу у специјализованим ИТ одељењима и тиме повећа компетенције из рачунарства и информатике. Одељења ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику један су од начина на који образовни систем настоји да одговори на потребе тржишта рада. Специјалистичким образовањем средњошколаца, који имају изражене дигиталне компетенције, повећава се квалитет студената ИТ смерова различитих факултета, нагласио је директор прокупачке Гимназије.

Дигитална писменост, познавање програмирања и база података, које ће ученици стећи у ИТ одељењу, биће важне за њихов даљи развој. Поред факултета који школују ИТ стручњаке, матуранти тих одељења могу да наставе студије и у другим областима и тако пробију пут ка дигитализацији у пољопривреди, здравству и енергетици.

Захваљујући знању и дигиталним способностима, ови ученици могу одмах по завршетку средње школе да постану део иновативних старт-ап компанија. Ученици који су завршили гимназијска ИТ одељења своје знање, вештине и ставове су већ успешно исказивали на конкурсима телекомуникационих компанија. Нарочито су велике успехе показали у веб-дизајнирању и креирању апликација за мобилне телефоне.

Величина слова: