Radilo se prethodnog meseca: Asfaltiranje ulica, proširenje ulične rasvete, pomoć mladima…
1. avgusta 2019.
Prokupačkim institucijama blizu četiri miliona dinara za realizaciju projekata od društvenog značaja
2. avgusta 2019.
Prikaži sve

Dobitnik ovogodišnje nagrade „Drainac“ književnik Milosav Tešić

Dobitnik ovogodišnje tradicionalne pesničke „Drainčeve nagrade“ je književnik iz Beograda Milosav Tešić, saopštio je danas u Prokuplju žiri kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović.

Tešić je nagrađen za zbirku pesama „Kalopera Pera“, štampanu 2018. godine u izdanju „Čigoja štampe“.

-Ova godina je izuzetno važna za grad Prokuplje i srpsku kulturu uopšte, jer se u njoj obeležava 120 godina od rođenja najvećeg topličkog i velikana srpskog pesništva Rada Drainca i 50 godina Drainčevih susreta, rekao je Maksimović na konferenciji za štampu u prokupačkoj Biblioteci.

On je naglasio da se književnik Tešić idealno uklopio u ovu jubilarnu godinu svojim bogatim pesničkim opusom, „tako da je ova nagrada koja ujedno predstavlja i nagradu za životno delo, otišla u prave ruke“.

Govoreći o nagrađenoj zbirci „Kalopera Pera“, Maksimović je istakao da je i naslov knjige karakterističan za stvaralaštvo i Tešićevu poeziju, duboko utemeljenu u srpsku tradiciju kroz istorijsko, mitsko i jezičko predanje.

-Naslov knjige je zapravo paradigma paganskog boga Peruna, sinonima za gromovnika, koji predstavlja žensku verziju srpskih i mitskih heroina od antike do savremenog doba, počev od carice Teodore iz devetog veka, preko Jelene Balšić iz srpskog srednjeg veka, pa sve do Mine Karadžić i pesnikinje Desanke Maksimović, istakao je Maksimović.

Nagrada „Drainac“, Milosavu Tešiću će biti uručena na Drainčevim susretima pesnika, 27. avgusta, u 13 sati, u Svečanoj sali Gradske kuće u Prokuplju.

Veličina slova: