U Prokuplju obeležen Svetski dan potrošača
15. marta 2018.
Predsednik Vučić sutra u Prokuplju
15. marta 2018.
Prikaži sve

Edukacija proizvođača voća i meda

Danas je na Visokoj poljoprivredno-prehrambenoj školi strukovnih studija ( VPPŠ ) u Prokuplju održano  peto po redu Savetovanje pčelara i voćara koje je okupilo  poljoprivredne proizvođače iz ovih oblasti sa područja prokupačke opštine.

Organizatori su bili Opština Prokuplje, VPPŠ, Udruženje pčelara „ Pčelica“ iz Prokuplja kao i Regionalna asocijacija pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije ((RAPOJS) iz Niša.

-Na ovom savetovanju poljoprivrednici, pčelari i voćari, mogli su da se upoznaju sa novim saznanjima i novim tehnologijama u gajenju voća i pčela, koje se primenjuju u razvijenim evropskim zemljama. Primenom ovih saznanja povećava se prinos i kvalitet meda i voća, a samim tim je i veća ekonomska dobit, izjavio je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović i naglasio da lokalna samouprava, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, na razne načine pomaže razvoj poljoprivrede na svojoj teritoriji.

On je istakao da prethodne dve godine, zbog vremenskih (ne) prilika, nisu bile naklonjene pčelarima i voćarima.

-Poljoprivrednicima prokupačke opštine želim dobar i berićetan ovogodišnji rod i dobre otkupne cene, poručio je na kraju svog izlaganja Paunović.

Predsednik RAPOJS Vlastimir Spasić naglasio je da je na početku vegetacije naophodna veća i sadržajnija komunikacija između pčelara i voćara jer su pčele najbolji ekološki oprašivači voća pa je saradnja među proizviđačima dobrodošla na obostranu korist.

-Tamo gde nema pčela rod voća i njegov kvalitet je uvek slab, naglasio je Spasić i dodao da zbog toga pčelinjake treba graditi u blizini voćnjaka.

Predsednik prokupačkog udruženja pčelara „Pčelica“  Vukić Joksimović je napomenuo  da se stalnom edukacijom pčelara sigurno unapređuje proizvodnja meda i pčelinjih proizvoda.

Dr Goran Jeftić, naučni saradnik Instituta za krmno bilje iz Kruševca govorio je o „Dinamici razvoja pčelinjih zajednica u funkciji većih prinosa i oprašivanja voća“. O „Pravilnoj upotrebi pesticida u cilju zaštite pčela kao oprašivača“ govorio je dr Milić Vojinović, šef studijskog programa zaštite bilja na VPPŠ.

Predsednik Odbora za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Miloš Bogdanović održao je predavanje na temu „SPOS u borbi protiv trovanja pčela“, a predsednik RAPOJS-a  Vlastimir Spasić na temu „Efikasno suzbijanje varoe registrovanim i dozvoljenim preparatima sa ciljem očuvanja izvornog kvaliteta pčelinjih proizvoda“.

Učesnici savetovanja obišli su i Pčelarsku zadrugu „ Bee Cooper“ u merošinskom selu Devča.

Najboljim  pčelarima iz Prokuplja, Knjaževca, Niša, Svrljiga, Surdulice, Vlasotinca i Merošine RAPOJS je danas dodelila priznanje „Memorandum Blagodarnosti“.

 

Veličina slova: