Прокупље на Сајму туризма
23. фебруара 2018.
Најбоље песникиње из Трстеника и Лапова
24. фебруара 2018.
Прикажи све

Европска унија и Влада Швајцарске допринеле бољем животу становништва

У оквиру развојног програма Европски ПРОГРЕС, који финансирају Европска унија и Влада Швајцарске, у 34 општине југоисточне и југозападне Србије , међу којима је и општина Прокупљe,   у последње 3 године  финансирани су пројекти који су знатно допринели  бољем животу становништва.

Отварање 700 нових радних места и 96 нових предузећа, допринос привлачењу инвестиција  за економске и социјалне пројекте чија вредност тренутно премашује 10 милиона евра, као и унапређење укључености кроз побољшање положаја преко 9000 људи из рањивих група, само су неки од остварених резултата овог програма.

-Партнерство Србије и ЕУ много је више од политичког процеса придруживања, отварања и затварања поглавља, како се то најчешће доживљава.То је дубока и снажна сарадња кроз коју  ЕУ подржава свеобухватни друштвени, економски и политички развој Србије, рекла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић  на завршном догађају овог развојног програма у Београду.

Она се захвалила пореским обвезницима ЕУ и Владе Швајцарске који су издвојили средства за имплементирање пројеката у општинама на југу Србије.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да су позитивни утицаји више од 250 спроведених пројеката у домену локалне администрације, инфраструктуре, конкурентности и социјалне инклузије  већ видљиви, истичући да је од 96 новорегистрованих предузећа највећи број у власништву жена које су међу теже запошљивим групама.

-Европска унија остаје посвећена подршци локалном развоју, а нови програм, EU PRO, који почиње у марту, обухватиће 99 локалних самоуправа и остаће фокусиран на економски развој, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији  амбасадор Сем Фабрици.

Амбасадор Швајцарске у Србији  Filip Ge је рекао  да је успех овог програма остварен захваљујући преданости и напорима које су показале локалне власти, цивилно друштво , приватни сектор и сами грађани Србије. Ослањајући се на добре резултате Европског ПРОГРЕСА,швајцарска влада ће наставити подршку унапређења локалне управе у 99 општина кроз нови програм  SWISS PRO, вредан 6 милиона евра.

 

Величина слова: