За „Неолитски летњи камп у Плочнику“ 185.000 динара од Центра за промоцију науке
18. јула 2019.
Кувала се рибља чорба
19. јула 2019.
Прикажи све

Фондација “Ана и Владе Дивац” и Град Прокупље поделили донације најмлађим пољопривредницима

Фондација “Ана и Владе Дивац” и Град Прокупље, за ученике завршних разреда Пољопривредне школе “Радош Јовановић Сеља” покренули су пројекат “Оснаживање младих пољопривредника”. Циљ овог јединственог пројекта јесте да се обезбеди подршка ученицима средњих пољопривредних школа за писање пословних планова и да се подржи предузетнички дух код младих у области пољопривреде.

Вредне донације, ове године добило је укупно седам ученика, пет са територије Прокупља.

-Град Прокупље је са задовољством прихватио да учествује у реализацији овог пројекта, чија укупна вредност износи 1.210.000 динара. Заједно са пољопривредним школама из Пожаревца и Пожеге, у пројекат је била укључена и прокупачка Пољопривредна школа. Ове године, Фондација ће доделити 31 донацију у укупној вредности 4.696.000 динара, изјавио је представник Фондације “Ана и Владе Дивац” Урош Делић, који је заједно са чланом Градског већа за пројекте, Милошем Костићем, обишао младе пољопривреднике.

Према речима Делића, овај пројекат ће бити настављен и наредне школске године.

-Оно што смо видели на терену, даје наду да ће добитници остати да раде на својим имањима, да ће им пољопривредне машине омогућити да брже, боље и квалитетније обављају своје послове у воћњацима, виноградима, ливадама и њивама, рекао је он и додао да овај пројекат не би прошао да није било подршке руководства Града Прокупља и Пољопривредне школе.

Милош Костић истиче да је локална самоуправа препознала значај овог пројекта и да је са задовољством прихваћено да учествује у његовој реализацији.

-Од идеје до реализације пројекта прошло је мање од три месеца. Град Прокупље на разне начине настоји да створи услове да што више младих остане овде и да се бави пољопривредом. Због тога је из локалног буџета за пројекат “Оснаживање младих пољопривредника” издвојено 600.000 динара. Очекујем да у наредној школској години вредне донације, путем бизнис планова, добије више десетина ученика, рекао је Костић и додао да локална самоуправа и на друге начине, као што је побољшање путне мреже, покушава да помогне пољопривредницима да лакше и безбедније долазе до својих ораница и воћњака.

Атомизер и подривач добио је Милош Миленковић из Горње Стражаве, чија породица обрађује више од 7,5 хектара земље, од којих се 2,5 хектара налазе под воћем.

Миленковић наглашава да је донација њему подстрек да настави да ради на породичном имању и да у наредном периоду примењује нове технологије, како би смањио трошкове производње.

Атомизер је добио и Вељко Павловић из Бајчинца, који каже да сада третирање воћа више неће радити ручно.

-Хвала свима који су ми помогли да добијем једну овакву донацију. Сада ћемо брже и са мање трошкова моћи да вршимо заштиту у нашим воћњацима, изјавио је он.

Шта значи имати модеран и квалитетан нови тресач, најбоље се уверила, Анђела Ђорђевић из Водица.

-Захваљујући тресачу, ми смо за три дана обрали вишњу. Ова донација нам пуно значи, закључила је она.

-Некада смо површине од неколико десетина ари косили сатима. Сада, уз нову ротациону косилицу, коју смо добили уз помоћ Фондације и Града Прокупља, то радимо брже и квалитетније, за мање од пола сата, изјавио је млади пољопривредник Ненад Коцић из Доње Трнаве, чија породица обрађује више од девет хектара земље.

Он истиче да ће наставити да ради на имању својих родитеља, из разлога што види будућност у области пољопривреде.

Најмлађи добитник донације је Милица Михајловић из Поточића, која је добила атомизер.

Добитници донација су јединствени у томе да је добро што држава Србија, многе фондације, као што су “Ана и Владе Дивац” и Град Прокупље на разне начине и доделом субвенција подстичу младе да остану на селу и да се баве пољопривредном производњом.

Величина слова: