Представљен нови број “Тока“
22. фебруара 2018.
Шанса за незапослене у Топличком округу
23. фебруара 2018.
Прикажи све

Гимназијалац из Прокупља најбољи у Србији

На Националном финалу такмичења „Пословни изазов“, које је одржано у Београду у организацији „Достигнућа младих у Србији“, ученик прокупачке Гимназије Милутин Милошевић је са својим тимом освојио прво место. Овај успех му је омогућио учешће на „Пословном изазову западног Балкана“, који ће бити одржан у Сарајеву крајем априла.

На „Пословном изазову“ у Београду учествовала је и Теодора Пантић, али њен тим није успео да се пласира за даље такмичење, без обзира на то што је и њихова идеја кроз коју су показали како се може оживети неки стари и изумрли занат била добра и оригинална.

Свој успех, како кажу ученици Гимназије, Милутин и Теодора, дугују и свом професору Браниславу Росићу, који их припрема за ово такмичење.

-Ја сам са својим тимом задати изазов презентовао кроз сценски наступ и мислим да се тамошњем жирију то посебно допало, наравно поред идеје коју смо замислили и представили, каже Милутин.

Он додаје да је сам изазов захтевао да се неки стари и изумрли занат повеже са потребама модерног човека и актуализује.

-Ово такмичење се одвијало у два дана, а тимове су чинили ученици из четири региона. Први корак је било писање бизнис плана, а тек онда је уследила презентација, истиче Милутин и наглашава да се све оцењивало, почев од визуелног изгледа саме презентације, до најситнијих детаља.

-Не постоји могућност раније припреме, јер тог тренутка кад такмичење почне, упознајеш остале чланове тима, каже Теодора и додаје да је било право задовољство бити део целе те манифестације и да су пријатељства која су тамо склопили веома лепа и важна.

И задатак Теодориног тима је био одличан,слажу се обоје у томе, само је како наводе мало презентација затајила. Награђени Милутинов тим је представио идеју којом се из посуда за храну издвајају површинске масти из хране и чине је здравијом, а Теодорин је од индустријског конопља правио биоразградиве кесе, које би замениле пластичне по маркетима и тако животну средину учиниле здравијом.

Директор прокупачке Гимназије Драгослав Минић каже да је овај успех само један у низу којим се школа веома поноси, а које са својим ученицима, годинама уназад остварује професор физике Бранислав Росић.

-Сада нам је неопходна и помоћ наше локалне самоуправе и привредника, како би наш ђак и професор отишли на такмичење у Сарајево крајем априла, које ће трајати три дана, истиче Минић.

Ученици прокупачке Гимназије се са овог такмичења у свој град редовно враћају са наградама, без обзира на то, што као неке стручне школе, у редовној настави немају предмет „предузетништво“, а то свакако само потврђује колико су талентовани, вредни и предузимљиви.

Величина слова: