Јуниорско злато у боксу
23. марта 2018.
Нови ултразвук за преглед кукова код беба
23. марта 2018.
Прикажи све

Годишњица Нато бомбардовања

Сутра 24. марта навршава се 19 година од почетка Нато бомбардовања на Србију  односно некадашњу СР Југославију.

У Прокупљу ће ово, у историји незабележено разарање једне суверене државе на европском тлу, бити обележено одавањем почасти пред спомеником погинулим Топличанима у ратовима од 1990. до 1999. године у центру града.

Обележавање годишњице Нато бомбардовања почеће у 10 сати полагањем цвећа  на спомен плочу у прокупачком гарнизону „Ратко Павловић –Ћићко, војнику Бобану Недељковићу, првој жртви Нато бомбардовања.

Затим ће  пред спомеником у малом парку у 11 сати  бити одржан парастос за 46 погинулих Топличана и положени венци представника Општине Прокупље, Војске Србије, породица погинулих, Удружења бораца рата од 1990. до 1999. године као и других борачких организација.

За 78 дана бомбардовања наше земље погинуло je око 2.500 људи, срушено много мостова, школа, болница и других значајних објеката и причињена материјална штета нашој земљи  процењена  на више десетина милијарди долара.

Напад на СР ЈУгославију почео је  24. марта 1999. у 19.45 ваздушним ударима, крстарећим ракетама и авијацијом, на више подручја у Србији и Црној Гори.

Деветнаест земаља Алијансе обрушило се на Србију са носача авиона у Јадранском мору и из четири ваздухопловне базе у Италији.

Најпре су гађане касарне и јединице противваздухопловне одбране Војске СРЈ у  Прокупљу ,Куршумлији, Батајници, Младеновцу, Приштини и на другим местима.

Први нато пројектил земља-земља, “томахавк” погодио је тог дана у 19. 45  Центар везе у прокупачкој касарни и том приликом пала је и прва људска жртва Нато бомбардовања.

Величина слова: