Stihovi za Drainca
29. avgusta 2018.
Stanovanje najveći problem Roma
29. avgusta 2018.
Prikaži sve

Gostoljubivost na svakom koraku

Profesorica klavira Laura Maestrello i profesorica gitare Flavija Passerini iz Verone u Italiji već nekoliko dana borave u Dnevnom boravku za decu i omladinu ometenu u razvoju u Vodicama kod Prokuplja. Osnovni cilj njihovog dolaska je rad na muzičkim instrumentima sa korisnicima ustanove.

-Značaj ove posete je taj što muzička terapija predstavlja skup metoda u kojima zvuk služi kao osnovno sredstvo komunikacije sa korisnicima. Na ovaj način stimulišemo psihofizički i duhovni razvoj dece ometene u razvoju u Dnevnom boravku, izjavila je defektolog Ivana Ugrenović.

Laura Maestrello je prvi put u Srbiji došla pre sedam godina. U poslednje četiri godine tokom leta po dve sedmice boravi u Prokuplju.

-Ono što sam videla u vašoj zemlji, Prokuplju i njegovoj okolini me je oduševilo. Sa decom ometenom u razvoju radim više godina. Uslovi koje korisnici imaju u Vodicama, znanje i angažovanje stručnih saradnika, motivacija dece da uče je na izuzetnom nivou, izjavila je ona i naglasila da ono što ju je najviše inpresioniralo je gostoljubivost svih stanovnika Prokuplja.

Sektetar Udruženja obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti Topličkog okruga Dragoslav Petrović napominje da je ova međunarodna saradnja od obostrane koristi.

-Stručni saradnici ustanove dva puta su boravili u Veroni i upoznali se sa uslovima boravka i sadržajem rada u socijalnim ustanovama u Italiji. Osim realizacije određenih projekata koja se sprovode sa decom, naše goste upoznajemo i sa značajnim istorijskim i kulturnim znamenitostima Prokuplja i drugim opštinama Topličkog upravnog okruga. Profesorice iz Italije posetile su Arheološki park u Pločniku, odmaralište na Belom Kamenu, Grebac, kao i spomenik prirode Đavolju Varoš, izjavio je Petrović i podvukao da se tokom ovih susreta razmenjuju iskustva o radu ustanova u kojima borave deca ometena u razvoju.

Veličina slova: