„Kulturno leto“ za mlađe i starije Prokupčane
8. jula 2019.
Akcije dobrovoljnog davanja krvi i tokom leta
8. jula 2019.
Prikaži sve

Grad Prokuplje traži rešenje da zaštiti proizvođače voća

Niska otkupna cena koju određuje tržište, problemi sa otkupom i nedovoljni prerađivački kapaciteti, samo su neki od razloga zbog kojih će gradska vlast u Prokuplju, kako bi zaštitila pre svega poljoprivredne proizvođače, pokrenuti inicijativu za izgradnju velike hladnjače, putem javno-privatnog partnerstva.

Za tu svrhu, Grad Prokuplje je spreman da izdvoji 120 miliona dinara, obezbedi lokaciju i infrastrukturu, uz učešće privatnog kapitala od 50 odsto.

-Grad Prokuplje nema uticaja na cenu višnje i šljive, to određuje tržište. Međutim, obzirom da smo poslednjih godina domaćinski poslovali i štedeli, hoćemo da pomognemo proizvođačima i izgradimo hladnjaču, gde bi se skladištili proizvodi dok se čeka cena. Imamo razumevanje Ministarstva poljoprivrede, i sigurno ćemo iznaći rešenje, kažu nadležni iz Grada.

Realizacija ove ideje mogla bi da usledi u narednih godinu dana, kako bi se spremno dočekala sezona branja voća, pre svega višnje i šljive, po kojima je toplički kraj poznat širom Srbije.

Izgradnjom hladnjače putem javno-privatnog partnerstva sa nekim udruženjem ili zadrugom, umnogome bi se poboljšao otkup voća, što bi uticalo na poljoprivrednike da nastave da se bave voćarstvom, a pre svega na mlade da ostanu na selu i da od svog rada žive i izdržavaju svoje porodice.

Veličina slova: