Стихови за најмлађе Прокупчане у „Дечијој недељи“
8. октобра 2019.
Осликавањем платоа у центру града обележена „Дечија недеља“ у Прокупљу
8. октобра 2019.
Прикажи све

Градоначелник Прокупља Александар Симоновић примио делегацију из побратимљеног француског града Епона

Градоначелник Прокупља Александар Симоновић, данас је, са сарадницима, угостио  делегацију из побратимљене француске општине Епон коју је предводио заменик градоначелника Ивица Јовић.

У срдачном и пријатељском разговору, договорена је узајамна посета средњошколаца из два побратимљена града: Прокупља и Епона.

-Наш боравак, представља претходницу посете која ће уследити крајем октобра, кад ће, према већ договореном плану, 10 средњошколаца из Француске посетити Прокупље, и то у времену од 22. до 31. октобра, како би на најбољи начин упознали људе, културу и историјске знаменитости града, рекао је Ивица Јовић.

Како је објаснио, након тога, 13. децембра, 10 прокупачких гимназијалаца, који уче француски језик, узвратиће посету.

Овај пројекат размене средњошколаца две земље, у потпуности финансира Европска унија путем програма „Еразмус  плус“.

Градоначелник Прокупља Александар Симоновић је изразио задовољство због овакве размене средњошколаца, и нагласио да традиција братских односа мора да се настави и да траје.

-Циљ нам је да пријатељство и дружење са Французима пренесемо на младе генерације, како би се оно даље ширило и расло. Не смемо заборавити да је братство између српског и француског народа настало за време ослобођења Србије у Првом светском рату, истакао је градоначелник Симоновић.

Говорећи о активностима и организацији дочека ђака из Француске, директор Гимназије Драгослав Минић је подсетио да се на ову идеју дошло приликом прошлогодишње посете Прокупчана побратимљеном граду Епону.

Делегацију која је данас посетила Прокупље, поред заменика градоначелника Епона Ивице Јовића, чинили су начелница за школство Клер Корник, њен помоћник Туфик Абдола и амбасадор француске омладине Усман Сако.

Гости из Француске боравиће у Прокупљу до краја недеље, а за то време посетиће Спомен-парк „Гвозденом пуку“, Народни Музеј Топлице и друге културно-историјске знаменитости прокупачког и топличког краја.

Величина слова: