Slavske svečanosti u Prokuplju završene vatrometom i koncertom grupe „Legende“
22. jula 2019.
Raspisan konkurs za dodelu podsticajnih bespovratnih sredstava novoformiranim i starim zadrugama
23. jula 2019.
Prikaži sve

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović priredio prijem za delegaciju Epona, uskoro na tablama gde piše “Epon” stajaće i “Prokuplje”

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović, priredio je prijem za delegaciju Epona iz Francuske, koju su predvodili većnik u opštini Epon zadužen za saradnju sa našim gradom Anri Bezar i predsednik veterana Epona Filip Žorže.

Delegacija iz Epona, koji je inače pobratim sa gradom Prokupljem, prisustvovala je svečanostima koje su organizovane povodom obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije.

Simonović je istakao da prijateljstvo između naroda Srbije i Francuske traje dugo, i da naš narod nikada neće da zaboravi pomoć francuskih vojnika u Prvom svetskom ratu.

-Veoma mi je drago što su naši prijatelji iz Francuske prisustvovali mnogobrojnim događajima koji su organizovani povodom obeležavanja gradske slave, rekao je Simonović i dodao da je delegacija bila oduševljena vatrometom i koncertom grupe “Legende”, kao i narodnom muzikom i izvornim pesmama koje su slušali na Saboru harmonikaša.

Gradonačelnik Prokuplja istakao je da je lokalna samouprava ove godine primenila primer dobre prakse iz Epona i da je građanima i svim posetiocima slavskih svečanosti, po prvi put na slavi, priredila vatromet.

-Tokom obeležavanja slave u Eponu, uvek se organizuje i vatromet. Njihovu praksu prvi put smo i mi primenili ove godine, kazao je Simonović i naglasio da je cilj da se saradnja Prokuplja i Epona proširi i podigne na viši nivo.

-Ponosan sam što smo pokazali da imamo prijatelje širom sveta, u Grčkoj, Sloveniji, Francuskoj. Drago mi je da naše prijateljstvo nije samo na papiru, naglasio je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

Pomoćnik gradonačelnika Prokuplja, Ljubiša Blagotić, rekao je da je naša delegacija boravila u Eponu i da su bili oduševljeni prijemom i ljubaznošću domaćina.

-Bili smo na slavi, ali naša poseta je bila i radna, te smo dogovorili i neke projekte, koje ćemo realizovati u narednom periodu, naglasio je on.

Gosti iz Epona su istakli da su Prokupčani veoma gostoprimljiv i  ljubazan narod.

-Sve smo zabeležili, slikali, da prenesemo našim ljudima u Francuskoj, kazala je na prijemu delegacija iz Francuske.

Da je prijateljstvo ova dva grada zaista iskreno, svedoči podatak da je Skupština Epona usvojila da na svakoj tabli gde piše “Epon” ispod stoji i natpis “Prokuplje”.

-Očekujemo da budete naši gosti kada budemo postavili i otvorili ove table, kazali su gosti iz Francuske.

Na ovu ideju, o natpisu na tablama, pored gostiju koji su danas posetili Gradsku kuću, zaslužni su i gradonačelnik Epona Gi Miler, njegov zamenik Ivica Jović, kao i Pjer Tranije, praunuk Šarl Tranijea, koji se borio za oslobođenje Prokuplja.

Veličina slova: