Три поставке Народног музеја Топлице-културна добра од највеће важности за Србију
24. јануара 2020.
Следимо пут Светог Саве
27. јануара 2020.
Прикажи све

Гуслари у част Светом Сави и српским јунацима

У част Светом Сави, првом српском архиепископу и просветитељу, певали су и чланови гусларских друштава, који су наступили у  Прокупљу, на шестој по реду гусларској вечери.

Дружење гуслара организовали су Народни музеј Топлице, Град Прокупље и Гусларско друштво “Топлички Гвоздени пук“, поводом обележавања Савиндана, две године постојања Гусларског друштва, али и у знак подршке одбрани српских светиња у Црној Гори.

Бројну публику и госте, поздравио је директор прокупачког Музеја и члан Гусларског друштва Дарко Жарић, који је изразио задовољство због досадашњих успеха у раду овог Друштва.

-Драго ми је што вечерас имамо велики број посетилаца и гостију  и што их је све окупила љубав према епској и лирској поезији, испеваној гуслама. Гусларско друштво “Топлички Гвоздени пук“, одржало је до сада шест концерата, и издало ЦД посвећен јунаку Гвозденог пука, Благоју Крушићу, рекао је Жарић.

Дружење гуслара било је прилика да се окупе сви поштоваоци српске историје и традиције, међу којима су и чланови Удружења Гвоздени пук из Игришта. Овом приликом, председник овог Удружења, Живота Јевремовић, уручио је захвалницу члану Градског већа за културу, Милици Ерић, за допринос у подизању првог споменика прослављеном Гвозденом пуку.

-Нисам очекивала захвалност, јер када нешто радите из љубави, не очекујете захвалност. Драго ми је што сам учествовала у изградњи споменика нашим јунацима, који ће будућим поколењима остати као вечно сећање на јунаштво српског народа у борби за слободу, казала је већница Милица Ерић.

Величина слова: