Представљен роман “Гвоздени пук”, аутора Дарка Николића
11. октобра 2018.
Свечана академија у част јунацима Гвозденог пука
12. октобра 2018.
Прикажи све

„Гвоздени пук-најодликованији пук“

.

 

Народни музеј Топлице је у оквиру свечаности посвећене недељи обележавања ослобођења Прокупља у Првом светском рату, организовао округли сто на коме су, на тему „Гвоздени пук-најодликованији пук“, говорили еминентни стручњаци.

О овој неисцрпној, историјски важној и увек интересантој теми, присутној публици говорили су, проф. др генерал Спасоје Мучибабић, потпуковник др Владимир Стефановић, историчар мр Радоје Костић, доц. др Саша Д. Станојевић, кустос историчар Александар Динчић, проф. др Саша Марковић, виши кустос историчар Дарко Жарић, кустос историчар Марија Петровић и Иван Брборић.

Гости овог скупа били су и представници града Епона и унук генерала Транијеа.

Они су овом приликом поздравили присутне и изразили велико задовољство што могу да присуствују веома значајном и важном историјском датуму за наш град, дану када је тачно пре сто година ослобођено Прокупље у Првом светском рату.

-Веома се радујемо што је баш нама припала част да присуствујемо откривању споменика Другом пешадијском пуку „Књаз Михаило“. Наша два народа су и у давној прошлости, када су се на истој страни борила против непријатеља била пријатељи, с великим задовољством и поносом кажем да је и данас тако. Народи су ти који склапају и пружају руку пријатељства једни другима. Ја се веома поносим тиме што сам градоначелник града који је потписао Повељу пријатељства са Прокупљем. Наша досадашња сарадња је веома добра, а таква ће, надам се бити и убудуће. Ту смо да се подсетимо наших предака који су се заједно борили против непријатеља у рату, али смо овде да поруку пријатељства пошаљемо широм  света и наставимо да заједно радимо и живимо у миру. Нећемо се делити и опредељивати према религији и боји коже, за пријатељску сарадњу довољна је лепа реч и пријатељски пружена рука, рекао је градоначелник Епона Ги Милер.

.

Заменик председника Опшптине Прокупље Мирољуб Пауновић је поздравио учеснике и госте овог скупа и истакао да се поноси тиме што су Србија и Француска и у рату и сада  жу мирнодопским условима две пријатељске земље.

-Прошао је читав један век од ослобођења Прокупља у Првом светском рату. Пријатељске везе српског и француског народа нису слабиле, напротив оне су само јачале и постајале чвршће, а резултат тога за нас је и потписана Повеља пријатељства између Епона и Прокупља. Познато нам је свима колико је био велики и јак Други пешадијски пук „Књаз Михаило“ и наши славни јунаци, који су не штедећи себе и своје животе јуришали на непријатеља и бранили своју отаџбину. На то су нас још једном подсетили учесници овог округлог стола, који је био добра прилика да изнова утврдимо оно што смо знали и што треба љубоморно да чувамо, поштујемо, адекватно вреднујемо и ценимо. Треба да се поносимо оним што је најодликованији и најхрабрији српски пук учинио за Прокупље, Топлицу и целу Србију. Споменик нашим гвозденим јунацима подсећаће све нас на то да не смемо да заборавимо жртву и храброст свих Топличана, Јабланичана и Заплањаца, који су своје животе дали бранећи своје огњиште и своју земљу, у којој сада, захваљујући њима  живимо слободно, нагласио је Пауновић поздрављајући учеснике и госте округлог стола.

Величина слова: