Nivo vode u Bresnici garantuje uredno vodosnabdevanje Prokuplja
27. februara 2020.
NAJAVA ZA MEDIJE ZA 28.2.2020. – ZASEDANJE SKUPŠTINE GRADA PROKUPLJA
27. februara 2020.
Prikaži sve

„Hodočašće na Krf“ pred prokupačkom publikom

Promocijom knjige „Hodočašće na Krf“ Ljubomira Saramandića, sinoć je u Narodnom muzeju Toplice, završeno obeležavanje 103. godišnjice Topličkog ustanka.

Govoreći prisutnoj publici o svojoj knjizi, Saramandić je najpre rekao da je imao priliku i čast da gotovo tri godine boravi u Srpskoj kući na Krfu i da je njegova knjiga nastala na tragu njegove transformacije od srpskog turiste u poklonika.

-Prilikom pisanja, pokušao sam da sledim pitanja, sugestije, zapisane utiske, a iznad svega ponos i patriotizam, iskazan kod svih posetilaca. Trudio sam se, isto tako, da u današnjem Krfu prepoznam što više svedočanstava o boravku Srba na ostrvu od 1916. do 1918. godine. Taj zadatak mi je bio olakšan zbog izuzetne brige sa kojom Krfljani čuvaju stari grad. Kada bi se danas snimao film o boravku Srba na Krfu, ne bi bilo potrebno praviti mnogo kulisa-ceo grad je impresivan svedok srpske istorije, istakao je autor knjige „Hodočašće na Krf“, koja je izazvala veliku pažnju Prokupčana.

On je ovom prilikom istakao, da se na mnogo načina može proučavati sudbina srpske vojske i civila, vremenski omeđena napuštanjem albanskog tla i daljom evakuacijom na Solunski front.

-Raznovrsna svedočanstva pružaju priliku za vojnu, političku, kulturnu, sociološku, ekonomsku i drugu analizu bitisanja jednog naroda, prinudno izmeštenog sa svog tla. Svetska istorija ratovanja sličan primer nije zabeležila, što proučavanje čini složenijim, ali i izazovnijim. U mnoštvu materijalnih tragova, koje su Srbi ostavili o svom boravku na Krfu, pokušao sam da proniknem u nešto sasvim nematerijalno-stanje duha srpskog vojnika, oficira, civila. Rezultat tog pokušaja je knjiga koja je pred čitaocem, naglasio je Saramandić.

-Najteža pobeda srpskog vojnika u Prvom svetskom ratu, pobeda iscrpljenog tela nad bolešću, čiste svesti nad morem preživljenog i viđenog-pobeda nad samim sobom-izvojevana je u trenucima kada nije bilo ratnih dejstava. Ova pobeda ovekovečila je Krf, kao kolevku vitalnosti našeg naroda, zaključio je autor knjige „Hodočašće na Krf“ Ljubomir Saramandić.

Veličina slova: