Saradnja Opštine Prokuplje i Rukometnog saveza Srbije
11. septembra 2018.
Otvorena ambulanta i apoteka u krugu kompanije Leoni
12. septembra 2018.
Prikaži sve

IN MEMORIAM: Ratko Zečević (1951-2018) Otišao veliki intelektualac i rodoljub

Rođen je 1951. godine u selu Dešilovu, zaseok Đeren Devča, opština Merošina. Osmogodišnju školu i Gimnaziju završio je u Prokuplju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Do 1992. godine radio je na poslu sudije u Opštinskom sudu u Prokuplju. Bio je načelnik Topličkog okruga od 1993. do 2001. godine. Učesnik je rata na prostoru Republike Srpske krajine i Republike Srpske i u odbrani zemlje od NATO agresije. Bio je komandant Kosmetsko-topličkog dobrovoljačkog odreda i predsednik Udruženja boraca rata Republike Srbije 1990. godine. Ranjavan je u ratu dva puta u borbama za Ravne Kotare. Imao je čin pešadijskog majora u rezervi.

Kao načelnik Topličkog okruga, ustanovio je Svetosavsku povelju 1994. godine, kao najviše priznanje u Toplici u oblasti kulture, prosvete i zdravstva. Na njegovu inicijativu ustanovljena je gradska slava u Prokuplju i te 1998. godine bio je prvi domaćin slave sa sadašnjim patrijarhom Irinejom. Bio je sekretar Ministarstva za lokalnu samoupravu u Vladi RS 1997. i 1998. godine, narodni poslanik u Skupštini Srbije od 1993. do 1997. i poslanik u Veću građana SRJ  u periodu od 2000. do 2003. godine. Odlikovan je sa više ordena i priznanja države Srbije i SRJ. Posle prestanka dužnosti načelnika, radio je kao advokat. U SPS je bio član IO i član GO od 2000. do 2003.godine. U Udruženju ,,Sloboda“ bio je član UO. Bio je počasni predsednik Pokreta socijalista.

Kao predsednik Književnog društva ,,Rade Drainac“ i glavni i odgovorni urednik književnog časopisa ,, TOK“, sa dr  Dobrosavom Bjeletićem i Gojkom Tešićem, u izdanju Zavoda za udžbenike i naučno – nastavna sredstva  1999. godine  štampa Sabrana dela Rada Drainca u deset knjiga. Kao načelnik okruga podigao je spomenik  pesniku Draincu u rodnom selu Trbunju  i na brdu Hisar u Porkuplju i spomen ploču u Udruženju književnika Srbije, Francuska 7. u Beogradu.

Sa slikarom Gradimirom Petrovićem, dr Sretenom Petrovićem i Ognjenom Lakićevićem,  utemeljio je u Prokuplju nagradu za slikarstvo ,,Boža Ilić“, osnovao  je Likovnu koloniju i otvorio u centru grada Galeriju ,,Boža Ilić“.  Slikaru Boži Iliću podigao je spomenik na Hisaru i u Žitnom Potoku.

U Narodnom muzeju Toplice pokrenuo je i osnovao  izdavačku delatnost i biblioteku ,,Baština“. Osnovao je Informativni centar ,,Toplica“, u čijem sastavu su bili Radio „Toplica“ i Televizija, a 1994. godine obnovio je rad ,,Topličkih novina“.

Osamdesetih godina, kao dopisnik iz Prokuplja piše za niške ,,Narodne novine“. Kao načelnik okruga učestvuje u izgradnji konaka pri crkvama, Sveti Nikola u Kuršumliji i Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u selu Kondželju. Učestvovao je u izgradnji zvonika crkve Svetog Prokopija u Prokuplju. Kao načelnik, među prvima 1993. godine, obnavlja proslavu Svetog Save kao školske slave u Maloj Plani i prokupačkim srednjim školama ( Gimnaziji i Tehničkoj školi).

U Topličkom okrugu ustanovio je SVETOSAVSKU POVELJU kao priznanje Topličanima za izuzetni doprinos  u oblasti prosvete, kulture i medicine. Piše  poeziju, prozu i književnu kritiku. Objavljivao je u brojnim časopisima i novinama. U ,,TOK-u“, ,,Književnim novinama“, „Našem stvaranju“, ,,Hvosnu“, ,,Savremeniku“, ,,Putevima kulture“, ,,Stremljenjima“, ,,Gradini“, „Bagdali“ i drugim brojnim publikacijama i književnim novinama. Pesmama je zastupljen u mnogobrojnim zbornicima i antologijama. Zbirka  poezije koja nosi naziv ,,Knjiga Posveta“ nalazi se u štampi. Bio je član redakcije beogradskog časopisa za kulturu, umetnost i društvena pitanja ,,Zbilja“.

Za izuzetan doprinos kulturi dobitnik je Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 1999. godinu i Zlatne plakete ,,Car Dušan“ za 2000. IP ,,Grigorije Božović“. Dobitnik je Svetosavske povelje i plakete Svetog Prokopija za poseban doprinos  književnosti i kulturi Topličkog okruga i grada Prokuplja 2012. i 2013. godine. Poezija mu je nagrađena književnom nagradom časopisa ,,Zbilja“ (2013). Prevođen je na beloruski. Zastupljen je poezijom u više književnih zbornika i knjiga.

Ratko Zečević će biti sahranjen u sredu 12. septembra. 2018.godine u porodičnoj grobnici u selu Dešilovo u 13 sati.

 

Veličina slova: