Трибина о безбедности најмлађих у саобраћају
27. септембра 2018.
Кратак прекид у водоснабдевању ниске зоне града
28. септембра 2018.
Прикажи све

Историјски квиз у част Гвозденом пуку

Поводом обележавања 100 година од ослобођења Прокупља у Првом светском рату, 12.октобра 2018. године и откривања спомен обележја Другом пешадијском пуку „Књаз Михаило“, Општина Прокупље и Историјски архив Топлице организују квиз у коме ће ученици старијих разреда основних и средњих школа показати колико познају ратну епопеју јунака Гвозденог пука.

У Народном музеју Топлице одржан је састанак са директорима школа и професорима историје, где су утврђени детаљи овог такмичења.

-Договорено је да се наредних дана у школама организују квалификације за финално такмичење које ће бити одржано 8. октобра у прокупачком Дому културе. Тада ће званично и почети недеља посвећена Гвозденом пуку и обележавању овог важног датума, рекао је представник Историјског архива, Драган Лекић.

Према утврђеним пропозицијама, сваку школу представљаће трочлана екипа која ће се такмичити у финалу, а жири ће прогласити најбољу екипу средњошколца, као и најбољу екипу ученика основних школа.

– Активностима које ћемо спроводити, у сусрет обележавању 100 година од ослобођења Прокупља у Првом светском рату и откривању спомен обележја Гвозденом пуку,  желимо да одамо почаст нашим прецима, славним јунацима, али и да нашу децу научимо да поколењима преносе славу српских јунака, рекла је руководилац Одељења за друштвене делатности Општине Прокупље, Леја Митровић.

Општина Прокупље је припремила богат културно уметнички програм, који има за циљ да подсети на борбене походе јунака Гвозденог пука, кога су чинили борци из Топлице, Пусте Реке и Јабланице. Прокупчани и њихови гости имаће прилику да поред овог Квиза, погледају и бројна културно – уметничка дешавања, као и представе, а све у част јунака који су ратовали од 1912. до 1918. године, а због своје оданости и храбрости чинили су и Гарду краља Александра, па су своје војничке униформе скинули тек 1920.  две године касније, по завршетку Великог рата. Подизањем Спомен парка и организацијом бројних дешавања Прокупље и Топлица ће им се достојно одужити.

Величина слова: