Обележен Дан Министарства унутрашњих послова
28. маја 2018.
Наставља се асфалтирање градских тротоара
28. маја 2018.
Прикажи све

Изложба Милана Туцовића поклон Топличанима

После врхунског сликара, старије генерације Добрија Стојановића, чије смо слике недавно могли да видимо у изложбеном простору галерије „Божа Илић“, захваљујући Топличанину познатом сликару Мирославу Лазовићу, у петак је овај исти простор био испуњен  цртежима и акварелима, једног од млађих сликара, водећих у својој генерацији, Милана Туцовића.

Аутор ове изложбе је професор Зоран Бојанић из Ниша, захваљујући коме Прокупчани могу да уживају у Туцовићевим цртежима и акварелима, који су по први пут изложени у нашем граду у галерији „Божа Илић“.

-Ја се осећам Топличанином, јер су моји из Растовнице и целу ову изложбу сам уствари посветио Топлици. То је мало што сам могао да учиним, рекао је професор Бојанић и додао да изложба Милана Туцовића јесте заправо један путопис о томе шта овај уметник оставља за собом.

На самом отварању сликар Милан Туцовић је истакао да се по први пут у свом животу буквално осећа као гост на сопственој изложби.

-Захвалност за ово вечерашње окупљање дугујемо породици Бојанић, мојим дугогодишњим пријатељима. Дирнут сам њиховом љубављу и пажњом Прокупчана вечерас у овој дивној галерији, која носи име великог Боже Илића, чије сликарство ја веома ценим и волим, нагласио је Туцовић.

Он је додао је одушевљен изложбом и да зна да је ова и оваква изложба једина коју је имао до сада, да је за живота можда никад више неће имати и да је то заправо, онаква изложба каква ће бити после његове смрти.

-То су уствари ствари прикупљене без мог суда, без оног „е ово хоћу да излажем, а ово нећу“. На крају једног дана ће све што сам урадио бити изнето пред очи публике и пред суд јавности и онда ће се видети и по тим малим скицама и белешкама, да ли сам заиста био озбиљан уметник или не, уколико наравно јавност буде интересовало то што сам радио, нагласио је Туцовић и додао да је професор Бојанић, организујући ову изложбу учинио нешто лепо за све нас и оставио још један печат на сведочанству њиховог пријатељства.

У каталогу за изложбу Милана Туцовића, која је отворена у Прокупљу, а састваљена из збирке породице Бојанић, академски сликар Миодраг Даја Анђелковић је између осталог записао.

-Прво листање „Из блока који се не цепа“, или тачније казано, блока из кога се без крупног разлога не одстрањује драгоцени садржај-листови са белешкама и опсервацијама свакодневног живота, говоре нам о Милану Туцовићу као рођеном цртачу, цртачу на чију се појаву дуго чекало. Однос Туцовића и оловке је однос доброг музичара и инструмента, однос Бенија Гудмана и кларинета или однос славуја и луга. Туцовић своје теме не тражи. Он их проналази, како се једним поводом о томе срећно изразио луцидни Пикасо. Туцовић се цртежу предао страсно и са много успеха што јесте доказ велике и драгоцене људске моћи, истакао је Анђелковић.

Сликар и вајар Милан Туцовић је рођен  1965. године у Пожеги, а живи и ради у Београду. Дипломирао је вајарство на Факултету примењених уметности у Београду. У његовом изразу приметан је утицај вајарства, његовог академског позива, али и југословенског надреализма и струје „фантастичног сликарства“.

 

Величина слова: