„Dane evropske baštine“ otvara izložba igračaka
23. septembra 2019.
Prokupački Muzej kao deo „Dana evropske baštine“
24. septembra 2019.
Prikaži sve

Izuzetno veliko interesovanje građana Prokuplja za preventivne lekarske preglede

Nakon letnje pauze, juče je u prokupačkoj Bolnici „Dr Aleksa Savić“ sprovedena još jedna akcija besplatnih preventivnih pregleda, za koju je vladalo izuzetno veliko interesovanje Prokupčana, saopštili su danas iz prokupačke Bolnice.

Tom prilikom svi građani Prokuplja a i celog Topličkog okruga bez uputa izabranog lekara, sa i bez zdravstvenog osiguranja, mogli su da izmere krvni pritisak i urade EKG, provere nivo šećera u krvi, urade opšti tumor marker, ultrazvučni pregled abdomena kao i otorinolaringološki (ORL) pregled.

-U našoj ustanovi zabeleženo je izuzetno veliko interesovanje građana tako da smo kod 182 građana uradili ukupno 717 pregleda, saopštili su danas iz prokupačke Bolnice.

Prema njihovim rečima ultrazvučni pregled abdomena obavilo je 147 građana, ORL pregled 92, analiza merenja šećera u krvi urađena je kod 105 građana, opšti tumor marker kod 41, dok je krvni pritisak i EKG proverilo 166 građana Prokuplja.

-Nakon ovih pregleda zbog sumnje na postojanje nekog oboljenja dva pacijenta su poslata na dalja ispitivanja kroz Dnevnu bolnicu a jedan je zadržan na dalju dijagnostiku i lečenje na Internom odeljenju, istakli su u prokupačkoj Bolnici.

Ove akcije u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju sprovodi Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Ministarstvo zdravlja će i u narednom periodu nastaviti sa organizovanjem preventivnih pregleda, a Opšta bolnica Prokuplje ovim putem poziva građane da i dalje učestvuju u ovim akcijama i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Opštu bolnicu „Dr Aleksa Savić“ ovoga puta posetio je Goran Stamenković, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja koji je sa direktorkom Bolnice dr Snježanom Arsić obišao pacijente i zaposlene.

Tom prilikom je naglašeno da je u ovoj akciji Ministarstva zdravlja do sada pregledano više od 325.000 hiljada građana, što je najbolja  potvrda unapređenja svesti u Srbiji o značaju prevencije kao osnove očuvanja zdravlja.

Veličina slova: