Ivan Kaličanin sportista godine
12. februara 2020.
Turistička organizacija Prokuplja na Sajmu turizma u Beogradu
13. februara 2020.
Prikaži sve

Kiša obradovala ratare

Kiša, koja je padala proteklih dana, dobro je došla ozimim kulturama, koje su tokom jesenje setve na području Topličkog okruga zasejane na površini od 12.500 hektara.

Samostalni stručni saradnik u Odeljenju za poljoprivredu Gradske uprave Grada Prokuplja, Žarko Ratković, izjavio je da su padavine pozitivno uticale na razvoj pšenice, ječma i drugih ratarskih kultura.

Pšenica, koja je zasejana u optimalnom roku, nalazi se u fazi bokorenja, a one koje su zasejane posle tog roka, imaju tri do četiri lista. Jutarnji mrazevi i visoke dnevne temperature, nisu oštetile ratarske kulture.

-Ako žele dobar kvalitet i rod, ratari već sada treba da izvrše prvu prihranu ozimih kultura mineralnim đubrivom KAN. Druga prihrana, trebalo bi da se obavi krajem februara ili početkom marta, izjavio je Ratković.

Lepe januarske i prve februarske dane, maksimalno su iskoristili i voćari. Neki su presađivali višnje, šljive i druge voćne zasade u svojim voćnjacima, dok su neki, novom sadnjom, formirali nove voćnjake. Veliki broj voćara već je obavio i rezidbu.

Veličina slova: