Село Бресничић код Прокупља-„Европа у малом”
11. априла 2019.
Представа „Ујеж“ у понедељак на сцени Дома културе
12. априла 2019.
Прикажи све

Киша обрадовала ратаре

Киша која је падала последњих дана, обрадовала је ратаре. Због недостатка дубинске влаге, озиме културе почеле су да стагнирају, а пролећна сетва се због суше није могла обавити.

-Киша је пала у последњи час. Овај сув период, негативно се одразио на озиме културе, посебно кад је реч о пшеници. Исто тако, због недостатка влаге у земљи, пролећна сетва се не одвија планираном динамиком, изјавио је саветодавац у Пољопривредно стручној и саветодавној служби у Прокупљу Радован Бјелица и додао да ратари, који нису обавили другу прихрану због временских прилика, треба то да ураде чим падавине престану.

И док су се ратари обрадовали падавинама, то се не би могло рећи за воћаре. Киша и влажно време могу да се негативно одразе на тек цветало воће.

-Да би спречили појаву монилије, воћари би требало да обаве додатно третирање у својим воћњацима. Додатно прскање треба обавити чим престану падавине, на температури већој од 15 степени, без ветра, каже саветодавац за заштиту биља у ПСС Снежана Јовић.

Према њеним речима, воћари би пре прскања требало да обавесте пчеларе о третирању, како пчелиња друштва не би претрпела велику штету.

Величина слова: