МОК Топличанин 2 освојио титулу
19. априла 2018.
У недељу наставак акције бесплатних прегледа
20. априла 2018.
Прикажи све

Књига о ослободилачким ратовима у Србији

Пуковник у пензији и официр Приштинског корпуса Сободан Цокић, аутор је књиге „Сви наши ослободилачки ратови“, коју је представио публици у прокупачкој Народној библиотеци „Раде Драинац“.

Он је према речима директора прокупачке Библиотеке Драгана Огњановића са војничке тачке гледишта забележио наше ратове са посебним освртом на последњи 1999.године. „Сви наши ослободилачки ратови“ представља својеврсну лектиру о историји новог датума.

-Књигу сам објавио како бих обухватио дешавања у Србији од Првог српског устанка до ратова крајем 90 година прошлог века и подсетио млађе генерације на златно доба наше историје. Користио сам елементе војне историје историчара и моје личне, рекао је аутор Цокић и додао да у књизи има елемената и чињеница које широј јавности нису познате.

-Она има четири поглавља. Прво обухвата период владавине династије Карађорђевића и Обреновића. Друго описује балкански и Први светски рат, где је обрађен и Топлички устанак. Треће обухвата збивања у Србији између два рата, а четврто приказује истините догађаје у вези са НАТО агресијом на триторији Космета 1999.године и моје личне доживљаје и истините приче, истакао је Слободан Цокић.

Са овом својом књигом Слободан Цокић је желео да попуни недостатке наше историје који се не уче у школама. На идеју да напише ову књигу дошао је, како каже, после низа предавања ученицима основних и средњих школа поводом обележавања јубилеја стогодишњице Балканских ратова.

На промоцији књиге „Сви наши ослободилачки ратови“ Слободана Цокића, учествовали су и командир карауле Врбница Зоран Видојковић и командир карауле Горожуп Жарко Петровић. Они су присутнима пренели своја сведочанства из времена бомбардовања наше државе 1999. године.

Величина слова: