Концерт и представа за Николину
3. маја 2018.
ПроФиФест најавио познате госте
4. маја 2018.
Прикажи све

Књижевна манифестација од националног значаја

Књижевна манифестација „ Дринчеви сусрети песника“ и ове године почела је полагањем цвећа на Драинчев гроб на Новом гробљу у Београду.

-Ове године, када обележавамо 49. Драинчеве сусрете и 75 година од смрти великог Драинца, његовим сенима се поклонило више од 50 песника. Међу њима је било и 18 из Прокупља, Куршумлије и Житорађе. Ту је било и чланова Удружења Топличана из Београда, добитника Драинчеве награде и наших пријатеља, који нам помажу да организујемо програм у Београду. Један од њих, који је и донатор програма у нашој престоници, јесте Ратомир Тимотијевић Тим, рекао је директор Народне билиотеке „Раде Драинац“ Драган Огњановић.

Он је истакао да оваква посећеност програма у Београду потврђује да је пробуђено интересовање за књижевно дело великог Радета Драинца, посебно као класика наше књижевности, по чему је мање познат.

У Удружењу књижевника у Београду, у оквиру мајских сусрета, представљено је издаваштво Народне библиотеке „Раде Драинац“ и нове књиге топличких писаца.

Програм Драинчевих сусрета наставља се вечерас у 17 и 30 у прокупачкој Библиотеци музичко-сценским програмом у коме учествује глумац Данило Петровић, Поетски-студио библиотеке и музички бенд „Без Лене“.

На трибини „Ко су најбољи српски песници 21. века“ учествује проректор Универзитета у Крагујевцу и професор 20. века доктор Драган Бошковић. На њој ће се учесници осврнути на најзначајније песничке појаве у првих 17 година  21. века и указати на најважније црте и карктеристике песничке сцене у овом временском периоду.

У песничкој вечери „Клуб 44“ у 19 сати учествоваће најзначајнији млади српски песници, међу којима су Немања Драгаш, Андрија Б. Ивановић, Јана Алексић, Спасоје Јоксимовић, Милица Миленковић и Тамара Хрин.

-Враћамо се традицији мајских сусрета, када у првом делу представљамо младе ствараоце, а у другом делу, у августу, оне које зовемо живим класицима у нашој књижевности, истакао је Огњановић.

Он је посебно нагласио подршку Општине Прокупље у самој организацији и реализацији ове значајне песничке манифестације.

-Добили смо и потпору Министарства културе и информисања, јер смо препознати као књижевна манифестација од националног значаја, што нас обавезује, али нам и помаже да што боље организујемо ове песничке сусрете. Та подршка нам, осим у новчаном, значи много више и у оном симболичком значењу, јер је важно да су „Драинчеви сусрети“ манифестација од националног значаја, нагласио је Огњановић.

Песници за децу на Драинчевим сусретима су неизоставан део ове манифестације. Овај пут, школски песнички час, деци ће 8. маја одржати Стефан Милошевић, Горан Новаков и Срђан Живковић.

Књижевна манифестација „Драинчеви сусрети песника“, по завршетку мајског дела програма, биће настављена у августу, тачније 28. 29. и 30. августа 2018. године.

Величина слова: