Прокупље је познати воћарски крај. Највеће површине налазе се под засадима познате облачинске вишње и шљиве-стенлеј. Под овим воће налази се укупно нешто више од 4.000 хектара.
Оно што је већ познато јесте да је овогодишњи род вишње слабији у односу на прошлу годину.
–Много фактора утицало је на слабији овогодишњи род. Мраз током цветања, неадекватна примена агротехнички и заштитних мера, неубрани прошлогодишњи род на многим парцелама, један су од разлога што је овогодишњи род слабији у односу на прошлу годину, сматрају стручњаци и наглашавају да је тај род, зависно од парцеле до парцеле, мањи од 30 до 50 одсто.
Оно што сада прокупачке произвођаче вишње највише интересује јесте откупна цена овог воћа. Нагађања самих произвођача да би она требала да буде 55 до 60 динара за прву класу, а за другу мања за 15 до 20 динара по килограму.
У разговорима са дугогодишњим прокупачким откупљивачима нисмо могли да сазнамо колика ће откупна цена бити за један килограм. Они су јединствени у томе да тренутно нико не може да каже ни приближну цифру откупне цене. Оно у чему су јединствени јесте да ће се гледати квалитет вишње, а самим тим и исплаћивати новац.
Током прошле године откупна цена се кретала од 20 до 25 динара, а воћари који су имали уговорену производњу за један килограм су добијали од 50 до 55 динара.
Оно што се зна јесте да би берба, изузетно тражене квалитетне облачинске вишње на домаћем и иностраном тржишту, на територији Прокупља требала да почне крајем јуна.