U Topličkim vinogradima očekuju rekordan rod
3. juna 2020.
Završena rekonstrukcija objekta „Radost“: Nova kuhinja za svu decu i zaposlene
3. juna 2020.
Prikaži sve

Legendarni „Gvozdeni puk“ u monografiji Narodnog muzeja Toplice

Narodni muzej Toplice prikuplja dokumentaciju za izradu monografije o Gvozdenom puku, najodlikovanijoj jedinici srpske vojske ikada. Topličani, potomci slavnih junaka u ovu ustanovu kulture, mogu da donesu fotografije, dokumenta, predmete i odlikovanja, kako bi se u muzeju konzervirali i sačuvali od zaborava.

-Srbija je u ratovima, koji su se vodili na prostorima Balkana, od 1912. do 1918. godine mobilisala preko 100 pukova, raznih vidova vojske, ali je samo jedan dobio počasni naziv „Gvozdeni puk“. Toplica je čuvena po junacima Gvzdenog puka i nema kuće, koja nije izgubila nekog u Velikom ratu. Zato je i veliki odziv građana koji donose fotografije i odličja svojih predaka, rekao je istoričar i direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić i još jednom pozvao potomke junaka „Gvozdenog puka“, da do 30. juna donesu ono što imaju od uspomena svojih predaka, kako bi to bilo zabeleženo u monografiji, koju muzej priprema.

Značajan doprinos celoj ovoj vrlo važnoj istorijskoj priči, dalo je i Udruženje „Kajmakčalan“ iz Beograda, koje se bavi pronalaženjem grobova srpskih junaka.

Za 12 godina, koliko postoje, oni su kako kažu, svake godine obilazili teren nekadašnjeg Solunskog fronta, čistili ga i pronalazili grobove vojnika. Među pronađenim zemnim ostacima bili su i grobovi vojnika Moravske divizije, tačnije junaka „Gvozdenog puka“. Tako su u selu Živojno pronašli grob Ljubomira Kojovića iz Konjarnika, opština Žitorađa, a u selu Dobrovenima, pronašli su Janaćka Jovića,iz Donje Rečice, koji je poginuo u svojoj 27. godini, a bio je poznat po prijateljstvu  i romantičnoj ljubavi sa Florom Sens.

-Obojica se nalaze među 10 najvećih junaka čuvenog „Gvozdenog puka“. U rat su krenuli kao redovi srpske vojske, a poginuli su 1916. godine na Solunskom frontu. Kojović kao kapetan srpske vojske, a Jović, kao poručnik. Obojica su i dvostruki nosioci “Karađorđeve zvezde”, istakao je Žarić.

Pored spomenika ovom najčuvenijem puku srpske vojske, koji je otkriven  2018. godine u Prokuplju, lokalna samouprava i Narodni muzej Toplice će u njegovoj blizini otvoriti i Spomen sobu, a sa monografijom, zaokružiti celu ovu priču i sačuvati sećanje i uspomenu na ove velike ratnike.

Prema rečima direktora Žarića, do sada je objavljena samo knjiga o junacima Drugog pešadijskog „Gvozdenog puka“ sa imenima svih onih koji su poginuli, a novina je to da će u ovoj monografiji, biti objavljena i imena onih koji su se živi vratili iz rata.

Veličina slova: