Отворена изложба слика са Ивањданске ликовне колоније
19. јула 2018.
Концерт Ане Стефановић у Дому културе
19. јула 2018.
Прикажи све

Литија кроз град уочи славе Свети Прокопије

Прослава градске славе Свети Прокопије почеће црквеном свенародном Литијом на дан уочи славе, у петак 20.јула. Литија кроз град по први пут је прошла улицама Прокупља прошле године, после скоро 80 година.

Литија ће кренути од цркве Свети Прокопије у 19 сати и предводиће је његово преосвештенство владика нишки Арсеније, након служења празничног бденија у храму. У литији учествују свештенство и верници, црквени и дечји хор, припадници војске и полиције, представници Топличког округа и Општине Прокупље, фолклористи у народним ношњама, грађани.

Свечана поворка ће градом пронети икону са ликом Светог Прокопија и мошти Светог Ђорђа које се чувају у јединој прокупачкој цркви са именом свеца по коме је град добио име. Литија ће се на путу од цркве заустављати на три места у граду, где ће владика Арсеније читати света Јеванђеља и молитве за здравље, мир и спасење.

Позивају се грађани општине Прокупље да  учествују у  црквеној свенародној литији и да сви заједно у здрављу и радости прославимо славу нашег града, Светог Прокопија.

Свечана академија поводом градске славе биће одржана у петак, 20.јула у  Дому културе, са почетком у 20 часова.

Поред  Литије , Прокоповданска академија је најсвечанији део програма којим се обележава градска слава. И ове године на Академији ће бити додељена Плакета Свети Прокопије и похвалнице које се традиционално додељују најзаслужнијим појединцима за  изузетан допринос развоју нашег града.

 

 

Величина слова: