Председник Вучић примио прокупачке шахисте
20. јула 2018.
Прокоповданска академија у част заштитника града Прокупља
21. јула 2018.
Прикажи све

Литија окупила велики број грађана

Празнично бденије служио је владика нишки Арсеније, којег је испред цркве дочекао председник Општине Прокупље Александар Симоновић, припадници војске и полиције, свештеници Топлице ,чланови црквеног хора, деца у народним ношњама ,грађани.
Када су црквена звона означила крај бденија, испред цркве је формирана величанствена поворка.

Литија у част Светог Прокопија,заштитника града Прокупља, кренула је око 19 часова, а на челу свечане поворке био је Часни крст, иконе и барјаци које су носили припадници војске и полиције. У Литији је са владиком Арсенијем ишао председник Општине Прокупље Александар Симоновић, начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић, чланови Општинског већа.

Свенародну прокоповданску литију чинила су и бројна културно уметничка друштва, КУД „Абрашевић“, КУД „Топлица“, КУД из Македоније, чланови црквеног хора, Дечјег хора Дома културе „Сањалице“, деца у народним ношњама и мнгобројни верници, грађани Прокупља.

Уз појење Црквеног хора, свечана поворка кретала се улицом Југ Богдана и Косовском, да би испред цркве Свети Прокопије симболично био затворен круг и читана молитва .
Честитајући градску славу председнику Општине Александру Симоновићу и грађанима Прокупља, владика Арсеније је рекао да ми данас славимо не само светог Прокопија, већ све мученике који су своје животе положили за Христа, за спасење свог народа и своје отаџбине.

-Гледајући Христово страдање многи војници су положили своје животе, јер наше царство небеско је наша отаџбина. И свети Кнез Лазар је небеско царство ставио изнад овоземаљског када је одлазио у битку на Косово, знајући да ће стрдати за своју веру, за свој народ. То су били светли примери наших предака, рекао је владика честитајући славу грађанима Прокупља, пожелевши да је у миру, радости и здрављу прославе са својим најближима.

Величина слова: