Radovi na adaptaciji prostora za Spomen-sobu Draincu teku po planu
23. jula 2019.
Kraljevina Norveška raspisala konkurs za dodelu bespovratnih sredstava početnicima u poslovanju
24. jula 2019.
Prikaži sve

Ljudi u gradu i na selu moraju imati iste uslove za život

Jedan od strateških ciljeva lokalne samouprave jeste da se uslovi života u seoskim sredinama, a to se posebno odnosi na sela sa velikim brojem stanovnika, približe gradskim. Na taj način, stvaraju se uslovi da mladi ne napuštaju ognjišta, već da ostanu na selu i da tu formiraju svoje porodice.

Zato je ove godine opredeljeno 60 miliona dinara za seosku infrastrukturu, a ta sredstva biće uvećana rebalansom budžeta.

Da se velika pažnja poklanja selima, svedoče mnogi meštani. U proteklom periodu radilo se u Glasoviku, Belom Kamenu, Končiću, Potočiću, Gornjoj Rečici…

Predsednik Saveta Mesne zajednice Merovac, Dragan Bogdanović, kaže da je problem divljih deponija u ovom selu rešen i da je iz lokalnog budžeta za ove radove izdvojeno 149.500 dinara.

-Da bi se očistila divlja deponija, bilo je potrebno da se odveze skoro 14 kubika smeća. Naš problem je sada rešen, izjavio je Bogdanović i uputio apel meštanima da sada vode više računa o svojoj okolini.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu uputiće zahtev nadležnima da se i u ovom selu postave kontejneri za otpad.

Bogdanović je naglasio da je pre nešto više od tri godine u ovom selu napravljen i atarski put Merovac-Belogoš u dužini od tri kilometra.

Za sanaciju prelaza, čišćenje kanala, postavljanje propusta i nasipanje puta rizlom koji vodi do seoskog groblja u selu Mršelj, iz budžeta je izdvojeno 176.610 dinara.

-Godinama zapostavljena seoska infrastruktura, ne može tako brzo da se reši. Ono što je urađeno u našem selu tokom ove godine, pozdravili su svi meštani. Nadam se da će u najskorije vreme da se reši i problem mosta, koji preko potoka vodi prema seoskom groblju, rekao je predsednik Saveta Mesne zajednice Mršelj Jugoslav Balović.

Za sanaciju fasade na Domu kulture, nabavku i ugradnju propusta u Velikoj Plani, iz gradskog budžeta izdvojeno je 129.660 dinara.

-Rukovodstvo lokalne samouprave poslednjih godina intezivno radi na rešavanju problema u seoskim sredinama, kao što su sanacija i izgradnja seoskih i atarskih puteva, postavljanje propusta, čišćenje korita reka i potoka, rekonstrukcija ulične rasvete, sanacija seoskih škola i Domova kulture i drugih komunalnih objekata. Ako se zna da na teritoriji Prokuplja ima više od 80 naseljenih mesta, onda se ne može očekivati da višedecenijski komunalni problemi budu rešeni u kratkom vremenskom periodu, izjavio je predsednik Saveta Mesne zajednice Velika Plana Radomir Maletić.

Tokom ove godine, za iskop kanala pored glavnog puta Gornja i Donja Rečica iz budžeta je izdvojeno 98.841 dinar, čišćenje i produbljenje korita potoka u Potočiću 99.750 dinara, čišćenje korita reke u Končiću 99.000, mašinsko čišćenje putnih kanala na Belom Kamenu 99.120 dinara. Takođe, za čišćenje nanosa iz kanala i ravnanje kolovoza sa odvozom viška u Glasoviku, jednom od najudaljenijih prokupačkih sela, opredeljeno je 98.900 dinara.

Veličina slova: