Predstavljena zbirka poezije “Budi mi sve”
20. marta 2019.
Najbolji recitatori učestvuju na Okružnoj smotri u Žitorađi
20. marta 2019.
Prikaži sve

Lokomotiva na Železničkoj stanici prebacuje se blizu parka i postaje muzejski eksponat

Na osnovu zahteva Gradske uprave Prokuplje JP „Železnice Srbije”, na Železničkoj stanici u Prokuplju rade na izmeštanju stare parne lokomotive, koja se tu nalazi decenijama, bliže novoizgrađenom Spomen-obeležju junacima “Gvozdenog puka”.

Prema rečima odgovornih u JP “Železnice Srbije”, posao oko uklanjanja lokomotive i uređenja stanice je u toku, a planirani su i radovi na izgradnji Spomen-sobe “Gvozdenom puku”, koji će biti obavljeni u saradnji sa lokalnom samoupravom.

-Stara parna lokomotiva koja je topličkim i srpskim prugama saobraćala od 1928. godine pa sve do pedesetih godina prošlog veka, sada će na novom mestu, predstavljati muzejski eksponat za razgledanje, kažu u ovom preduzeću.

Dodaju da je ova ideja prokupačke lokalne samouprave kod njih naišla na veliko odobravanje jer će na taj način lokomotiva, stara gotovo čitav vek, biti zaštićena i od zuba vremena, ali i od zaborava. Ona će građane koji posete ovaj park podsetiti na vreme kada je predstavljala poslednju reč tehnike i omogućavala da se udobno i brzo putuje železnicom.

Mesto sa koga će se ovaj zanimljivi muzejski eksponat, težak 25 tona, mnogo bolje videti već je određeno, napravljen je i novi mini kolosek u blizini parka na koji će lokomotiva biti postavljena.

Što se tiče Spomen-sobe, tu će biti izložene fotografije, dokumenti, razni predmeti i sve ono što će na najbolji način oslikati jedno davno vreme, kada se za slobodu Srbije borio hrabri “Gvozdeni puk” sastavljen od Topličana.

Veličina slova: