Недеља богата културом
9. јула 2018.
Жетвени радови у пуном јеку
11. јула 2018.
Прикажи све

Министар културе отворио изложбу „Плочник 90 година трагања“

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић данас је у Народном музеју Топлице отворио изложбу „Плочник 90 година трагања“. Изложба је реализована уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Прокупље и уз значајну помоћ Народног музеја из Београда. Она има за циљ да посетиоцима представи део резултата вишедеценијског истраживања.

Отврајући изложбу министар културе  Вукосављевић је између осталог рекао да министарство дугује захвалност Прокупљу и Прокупчанима, а да је оно само препознало стручност, вредан рад, ентузијазам, знање и посвећеност.

 

-Право је задовољство опредељивати средства некоме ко зна где ће да их уложи. Захвалност припада људима из прокупачких установа културе и локалној самоуправи, али и свим Прокупчанима који су показали да им је до културе стало. Министарство културе ће са задовољством наставити да у складу са могућностима максимално помаже културни развој Прокупља, како у погледу савременог ствралаштва,тако и у једној широј области, у овом случају културног наслеђа, истакао је министар Вукосављевић.

 

Он је нагласио да оваква изложба и предмети велике уметничке вредности проговарају духом далеких епоха.

-Ње се не би постидели ни најважнији светски музеји, а Прокупчани и њихови гости биће у прилици да виде нешто што се ретко виђа, а што је урађено руком вештог мајстора. Министарство ће се потрудити да помогне и у остваривању међународно културне сарадње, која ће овдашњим археолозима помоћи у даљем истраживању овог важног и значајног локалитета на коме је поникла Винчанска култура, из које је касније настала европска култура, а потом и цивилизација, додао је Вукосављевић.

Председник Општине Прокупље  Александар Симоновић се овом приликом захвалио министру културе на томе што је министарство препознало квалитете које Прокупље има.

-Није мала финасијска помоћ коју смо добили од министарства културе од када је Владан Вукосављевић министар. За тај период прокупачке установе културе добиле су око 24. милиона динара које су употребиле да побољшају и осавремене свој рад. И Општина Прокупље ће и убудуће настојати да помаже нашим установама како би боље функционисале, имале богатији програм и чиниле културни живот овог града садржајнијим и лепшим за његове становнике, нагласио је председник Симоновић и поручио министру Вукосављевићу да је увек добродошао у наш град.

Председник је министру Вукосављевићу овом приликом поклонио заставу легендарног Гвозденог пука, који је симбол јунашта Топличана у Великом рату.

Великом броју посетилаца, међу којима је било и представника цркве, просвете, јавног и културног живота, изложбу „Плочник 90. година трагања“, представила је аутор, археолог и музејски саветник Јулка Кузмановић Цветковић.

  

-Желели смо да посетиоцима Народног музеја Топлице, а можда и других градова Србије прикажемо историјат истраживања и бар део значајног археолошког блага откривеног на овом локалитету. Највећи део археолошког материјала откривеног током истраживања од 1996. до 2013. године се чува у нашем музеју. Материјал из прве етапе истраживања се налази у Народном музеју у Београду, а пошто је он у фази реконструкције, тај ранији материјал није био доступан за коришћење, те је акценат изложбе стављен на последњих 20 година истраживања, истакла је аутор изложбе археолог и музејски саветник Јулка Кузмановић Цветковић.

После посете музеју, министар културе Владан Вукосављевић је обишао и Историјски архив „Топлица“ и Дом културе „Радивој Увалић Бата“. Директори ових установа упознали су министра са свим оним што је још потребно убудуће урадити како би се подигао квалитет програмских садржаја и остварили планирани циљеви.

Министар је овом приликом обишао и археолошко налазиште Плочник. Током ове посете министру Вукосављевићу је приказан поступак топљења руде у време неолита, и кроз приче и експонате дочаран живот тога раздобља у Плочнику.

Величина слова: