Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu dobilo licencu za pružanje usluga
1. novembra 2019.
Vojnik u Srbiji danas je ponovo cenjen
1. novembra 2019.
Prikaži sve

Mladi istoričari Ćićkove škole o toponimiji Toplice

Članovi sekcije „Mladi istoričari“, Osnovne škole “Ratko Pavlović Ćićko“, pored toga što vredno uče na redovnim časovima, redovno se sastaju i na radionicama na kojima dodatno i opširnije uče o onome što ih zanima iz istorije. Ovih dana su na jednoj takvoj radionici, radili istraživanje na temu „Toponimija Toplice, na osnovu najstarijih osmanskih popisnih knjiga“. Posle uobičajenog uvoda, koji se ovog puta odnosio upravo na zadatu temu o toponimiji i njenom značaju u istorijskom i jezičkom objašnjenju porekla naziva mesta, nastavnici istorije Dragana Vojinović i Zoran Pavlović, upoznali su mlade istoričare sa najstarijim osmanskim popisima sela iz okoline Toplice.

-Reč je defteru iz 1444. godine, a učenici su imali prilike da vide i faksimile originalnog deftera. Posle toga smo im podelili zadatke, kada su nasumično izvukli stranice iz deftera i u poseban formular, upisivali toponime, koje su odabrali. Pronalazili su koren reči i istraživali da li mesto postoji i danas pod tim nazivom, istakli su profesori istorije u ovoj Školi.

Oni su naglasili da su učenici u radu koristili gugl mape, rečnike i enciklopedije. Zaključak, koji je posle istraživanja na ovaj radionici usledio glasi, da svi istraženi toponimi nisu menjali svoje nazive od 1444. godine, od kada je urađen prvi popis Toplice, da postoje i danas, osim ako nije reč o mestima, koja su u vreme popisa već bila pusta zbog čestih ratova.

Članovi sekcije Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“ „Mladi istoričari“, najavili su i sledeći korak svojih istraživanja, koji će se ogledati u izradi velikog postera sa mapom i objašnjenjima korena reči obrađenih mesta.

Veličina slova: