Potpisani ugovori o otkupu stanova za izbeglice
20. septembra 2019.
„Dani evropske baštine“ počinju u utorak
20. septembra 2019.
Prikaži sve

Moderne poljoprivredne mašine, dobri i kvalitetni prinosi

Da se uz primenu svih agrotehničkih i zaštitnih mera i modernizaciju poljoprivrednih mašina može ostvariti dobri i kvalitetni prinosi, i da se od poljoprivrede može živeti, govori primer porodice Dragana Bogdanovića iz sela Merovac. Članovi ovog uglednog domaćinstva bave se voćarstvom, odnosno proizvodnjom višnje na površini od 14, i šljive na četiri hektara.

Ovo domaćinstvo posetio je zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović, i naglasio da je dobro što Draganovi sinovi Vladimir i Stefan žele da nastave da se bave proizvodnjom višnje i šljive, a samim tim, i da ostanu da žive u svom rodnom selu.

-Mladi poljoprivrednici, po izuzetno povoljnim uslovima, sada mogu da konkurišu za dodelu podsticajnih sredstava za unapređenje i razvoj poljoprivrede na svojim gazdinstvima. Sredstva dodeljuju Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije, Grad Prokuplje, a postoje i ona iz IPARD programa, rekao je Paunović.

Dragan Bogdanović kaže da je dobro to što poljoprivrednici imaju tu mogućnost da se upoznaju sa merama koje Grad Prokuplje preduzima za razvoj poljoprivrede.

-U poslednjih nekoliko godina, lokalna samouprava finansirala je i izgradnju atarskih puteva u Merovcu i okolnim selima, što nama puno znači, kazao je Bogdanović.

Porodica Bogdanović, ove godine proizvela je 50 vagona višnje i 11 vagona šljive.

U proizvodnji ovog voća, Bogdanovići koriste svu modernu mehanizaciju.

Dragan Bogdanović je naglasio da mu je u primeni novih tehnologija i znanja mnogo pomoglo i to, što je u organizaciji Grada Prokuplja, posećivao Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, i što je prisustvovao mnogim predavanjima koja je organizovala Poljoprivredna stručna služba.

Veličina slova: