Prokupački bibliotekari na stručnom skupu u Kraljevu
11. oktobra 2018.
Održana manifestacija “Veče patriotskih pesama”
11. oktobra 2018.
Prikaži sve

Monodrama „Milunka Savić“ oduševila Prokupčane

U Prokuplju je sinoć izvedena monodrama „Milunka Savić“, a lik  velike srpske heroine, na sceni Doma kulture, oživela je glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesna Stanković.

Ovo je ispovest žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji, njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga najviša  odlikovanja( „Orden za hrabrost“, „Kraljevski orden Karađorđeve zvezde“, „Medalja Miloša Obilića“, dva „Nacionalna ordena Legije časti, francuskim „Ratni krst“-jedina žena u svetu koja je dobila ovo odlikovanje).

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izuzetnu želju da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju, iako je u suprotnosti sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije udaje se i rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje…

Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikana Luja Franša Depera, Šarla de Gola i admirala Emila Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže ogroman broj dece iz kopaoničkih sela. Sama za sebe bi reklada je ovo-ispovest o životu od prve puške do prve metle.

Ova predstava, kojoj su pored brojne publike prisustvovali i predstavnici Opštine Prokuplje, izvedena je u okviru programa obeležavanja 100 godina od oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu i otkrivanju spomenika junacima Gvozdenog puka, 12. oktobra u Prokuplju.

 

Veličina slova: