Počela akcija “Pažljivkova smotra” za bezbednost dece u saobraćaju u Prokuplju
26. februara 2020.
Asfaltira se put u selu Potočić
26. februara 2020.
Prikaži sve

Monografija i „Toplički zbornik“ čuvaju važne istorijske datume

U prisustvu predstavnika Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane, lokalne samouprave i građana Prokuplja, u Narodnom muzeju Toplice, predstavljene su dve istorijske knjige od kapitalnog značaja. Reč je o monografiji „100 godina od Topličkog ustanka i 100 godina od oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu“, kao i četvrtom broju časopisa za društveno-humanističke nauke „Toplički zbornik“. Obe su objavljene u izdanju Narodnog muzeja Toplice i Istorijskog arhiva Toplice iz Prokuplja.

 

Ovom prilikom, o knjigama su govorili istoričar i direktor  Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić i direktor Istorijskog arhiva Toplice Milan Stojanović, ali i profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Nišu dr Dejan Antić.

Kako su objasnili izdavači, monografija sadrži tekstove i fotografije koji beleže program koji je u Prokuplju održan povodom stogodišnjice Topličkog ustanka, kao i otkrivanje spomenika „Gvozdenom puku“.

Četvrti broj „Topličkog zbornika“, urađen je tematski i u njemu su predstavljeni autori, koji su učestvovali na međunarodnom naučnom skupu „Toplički ustanak 1917. godine – 100 godina kasnije. Skup je održan u Narodnom muzeju Toplice, od 23. do 26. februara 2017. godine, u organizaciji ove ustanove kulture, ali i Istorijskog arhiva Toplice i Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Ovaj zbornik sadrži 27 radova 40 autora, kojih je na pomenutom skupu, pored Srbije, bilo i iz Engleske, Irske, Rusije i Bugarske.

Veličina slova: