Друштво за церебралну и дечију парализу обележило пет година рада и постојања
24. децембра 2019.
Хуманитарна утакмица за Николину у петак
24. децембра 2019.
Прикажи све

Монографија „Историја Православне Епархије нишке“ представљена у Прокупљу

Одмах после промоције у Нишу, која је одржана у недељу, и Прокупчани су синоћ у Народном музеју Топлице, имали прилику да присуствују представљању монографије „Историја Православне Епархије нишке“. Ово велико и важно дело објављено је поводом  800 година аутокефалности Српске Православне Цркве. Издавач  је Православна Епархија нишка, а аутор ђакон Далибор Мидић, који је поред професора Богословије др Ивице Живковића, говорио о овом значајном делу.

-Дело „Историја Православне Епархије нишке“, јесте плод мог дугогодишњег истраживања и рада. Иако је ово прво дело које се бави свеобухватном историјом Епархије нишке, оно сигурно није исцрпло све теме из њене прошлости, има своје недостатке и недоречености, али ће сигурно дати добре смернице и референце будућим истраживачима, историчарима и теолозима. Ово значајно дело не би угледало светлост дана без свесрдне помоћи добрих људи и пријатеља, који су себе уградили у ово дело, рекао је аутор монографије ђакон Далибор Мидић.

Како је у монографији истакао Епископ нишки Арсеније, ово дело од капиталног значаја, Епархија нишка је дуго чекала.

-Као једна од најстаријих Епархија наше помесне Цркве, Епархија нишка до сада није имала одговарајућу монографију, која би домаћу и светску јавност упознала са њеним историјским путем чији почеци датирају из половине четвртог века. У првој години нашег архијерејског служења Господу, на трону Епископа нишких, ђакон Далибор Мидић, кога смо поставили за архивара Епархије нишке, предао нам је рукопис свога вишегодишњег труда на овој књизи, затраживши благослов за њено објављивање. Са нашим благословом, а уз стручно руковођење др Владислава Пузовића, професора Црквене историје на Православном богословском факултету у Београду, аутор је своје дело успешно привео крају, обогативши га новим открићима до којих је дошао радећи у Епархијској архиви, нагласио је Епископ нишки Арсеније.

Према речима директора Народног музеја Топлице, Дарка Жарића, аутор ђакон Далибор Мидић је користио и рукописе, фотографије и заоставштину проте Петра В. Гагулића, пароха Саборног храма у Нишу, рођеног у Горњој Коњуши.

-У овој монографији, заступљени су и манастири из Топличког округа, а она представља значајан допринос српској црквеној историографији. Посебну вредност књизи даје необјављена архивска грађа, на основу које су пружени нови увиди у делатност нишких архијереја, посебно у 19. и 20. веку. Због тога је објављивање ове књиге, у години у којој се обележава јубилеј осмовековне самосталности Српске Православне Цркве, важан прилог проучавању њене прошлости, додао је Жарић.

Поред бројних Прокупчана, представљању монографије „Историја Православне Епархије нишке“ у Народном музеју Топлице, присуствовали су и члан Градског већа за културу Милица Ерић и помоћник градоначелника Љубинко Благотић.

Величина слова: